Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Veronai baleset – Balog: a Honvédkórház fogadja a Budapestre érkező sérülteket

2017. jan. 22. Fotók, Hírek | Hozzászólások

A budapesti Honvédkórház fogadja a péntek éjjeli veronai buszbaleset négy súlyos sérültjét, akik még vasárnap visszaérkezhetnek Magyarországra – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A tárcavezető megerősítette, vasárnap estére így a két válságos állapotban lévő sérült kivételével a baleset valamennyi túlélője hazaérkezhet.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hozzátette, hogy a négy súlyos sérült közül kettőt légi úton, kettőt mentőautóval hoznak haza.

Az OMSZ főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a buszon összesen 56 ember utazott, 43 fiatalkorú, diák és 13 felnőtt, köztük a 2 sofőr. Jelenleg nincs arra vonatkozó adat, hogy bárki más lett volna a buszon, mint aki Magyarországon felszállt.

A 16 elhunyt közül 11 diák, 5 felnőtt. Van továbbá 6 súlyos sérült, közülük 2 nem szállítható.

A két nem szállítható, 60 százalékos égési sérüléseket és koponyasérülést szenvedett személyt leszámítva minden túlélő vasárnap estig hazatérhet.

Már csak az olasz hatóságok engedélyére várnak.

A két nem szállítható sérült személyazonossága még nem tisztázott, és az is csak később dől el, hogy őket mikor hozhatják Magyarországra – mondta a főigazgató.

Az OMSZ négy földi és egy légi mentőcsapattal, mintegy 20 fővel vett részt a helyszínen a sérültek ellátásában.

A könnyebb sérültek állapotát kontrollálták, sebeiket átkötötték és a pszichológusok foglalkoztak a túlélőkkel – tette hozzá.

Csató Gábor a helyszínen személyesen beszélt sérültekkel és egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a legtöbben amnéziásak, nem emlékeznek a balesetre.

Balog Zoltán arra kérte az iskolákat: a hétfői nemzeti emléknapot a tanárok kezdjék azzal, hogy megpróbálják megbeszélni a diákokkal a történteket.

A nemzeti emléknapon félárbocra eresztik a lobogót, egyes állami rendezvényeket lemondanak, és arra kérik a magánrendezvények szervezőit is, hogy a kegyeleti szempontoknak felelően járjanak el.

Balog Zoltán elmondta, hogy Olaszországban a baleset nyomán nagyfokú szolidaritást és segítőkészséget tapasztaltak.

Ott élő magyarok és olasz állampolgárok ajánlották fel segítségüket: szállást, ruhát, közlekedési eszközöket, pénzt. Idehaza a OMSZ számos munkatársa és segítő szervezetek munkatársai szabadidejükben jelentkeztek, hogy felajánlják munkájukat, segítségüket. A miniszter mindenkinek köszönetet mondott.

Hozzátette, hogy az OMSZ napokban hivatalba lépett új főigazgatója, Csató Gábor intenzív terápiás szakorvosi képzettségének és gyakorlatának köszönhetően is tudta koordinálni a helyszínen a magyar szakemberek munkáját.

A miniszter elmondta: meg fogják vizsgálni a jogszabályokat abból a szempontból, hogy megfelelően garantálják-e az iskolán kívüli programok biztonságát.

Van, amit nem lehet kizárni jogszabályokkal, de áttekintik, hogy mi az, amin még lehet javítani – tette hozzá.

Pénteken késő este az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, hatan súlyosan, a többiek könnyebben sérültek.

A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákjai, tanárok és egyikük családja utazott.

 (MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter