Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

1956-os cigány hősöket ábrázoló bélyegkisívet bocsátottak ki Budapesten

2018. ápr. 6. Fotók, Hírek | Hozzászólások
1956-os cigány hősöket ábrázoló bélyegkisívet bocsátottak ki Budapesten
 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc cigány hőseit ábrázoló bélyegkisívet bocsátott ki a Magyar Posta Zrt. a nemzetközi roma nap alkalmából, pénteken Budapesten.

Ha a szabadságról volt szó, a cigányok mindig ott voltak a magyarok mellett – hangsúlyozta Balog Zoltán a Terror Háza Múzeumban.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a történelem során mindig a szabadság, a szabadságvágy kötötte össze a romákat és nem romákat Magyarországon.

Mindannyiunk felelőssége, hogy a cigány-magyar együttélés sikertörténet legyen – mondta a politikus. Hozzáfűzte: a magyar állam kötelessége, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsa a romák integrációjához.

Balog Zoltán úgy vélte: a roma integráció kérdése összefügg a migrációval.

“Ha mi nemet mondunk a migrációra, azt erkölcsileg azzal is tudjuk igazolni, hogy mindent megteszünk a romaintegrációért.

” Magyarország nem “idegeneket” akar integrálni, hanem mindent megtenni azért, hogy “a roma-magyar együttélésben a közös erősödjön, nem pedig az, ami elválaszt bennünket”.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója elmondta: 1956-ról még sok minden elmondásra vár, így a Magyarország szabadságért fegyvert fogó, elesett, börtönt szenvedett és meghurcolt cigány honfitársaink történetei is.

1956 az egységes magyar hazafiasság szimbóluma, hősei nem pusztán példaképek, hanem mércék is – emelte ki Schmidt Mária, aki szerint a ma emberének szerényen és alázattal, de a forradalom hőseihez kell mérnie magát.

Az ’56-os Emlékbizottság kezdeményezésére kibocsátott bélyegeken Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész alkotásai láthatóak Hrozova Erzsébetről, Csányi Sándorról, Dilinkó Gáborról, Cziffra Györgyről, Fátyol Istvánról, Dandos Gyuláról, Szabó Ilonáról (“Kócos”), Kolompár Mátyásról, Kóté Sörös Józsefről és Strausz Károlyról.

Schmidt Mária hangsúlyozta: a Szentandrássy István képei értő és érzékeny ábrázolásai 1956 cigány hőseinek.

“A romák jó hazafiák, imádjuk ezt az országot” – fogalmazott Szentandrássy István az ünnepségen, ahol jelen voltak az 1956-os cigány hősök családtagjai, a roma szervezetek képviselői, állami tisztviselők, valamint Schmitt Pál volt köztársasági elnök is.

Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a posta 1991-ben, 1996-ban, 2016-ban és 2016-ban is adott ki bélyeget 1956 emlékére, ám most először kerültek a bélyegre a forradalom hőseinek ábrázolásai.

A 10 darabos sorozat 50 ezer példányban került forgalomba.

A bélyegeket Elekes Attila tervezte – fűzte hozzá.

Az eseményen a Romengo együttes zenélt, valamint levetítették Joka Daróczi János Fátyol Istvánról készített portréfilmjét.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter