Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

A CDU/CSU delegációjával tárgyalt Budapesten Balog Zoltán

2014. feb. 26. Fotók, Hírek, Video | Hozzászólások

Gazdasági kapcsolatokról, felsőoktatási kérdésekről és a német megszállás áldozatainak emlékművéről is egyeztetett február 25-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a konzervatív CDU/CSU német pártszövetség Budapesten tartózkodó delegációjával.

A találkozó után Balog Zoltán elmondta, a német küldöttség azért látogatott Magyarországra, hogy tagjai informálódjanak olyan ügyekről, amelyekkel kapcsolatban ők maguk is úgy érzik, a sajtó sokszor manipuláltan vagy tévesen számol be róluk. A megbeszélésen – amelyen magyar részről jelen volt Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese is – téma volt a Magyarország és Németország közötti gazdasági kapcsolat, hiszen például a német autóiparnak fontos magyarországi bázisai vannak, ahol a cégek hosszú távra tervezik befektetéseiket – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy ezzel kapcsolatban szóba került a magyar felsőoktatás reformja is, fontos ugyanis, hogy a felsőoktatás erősítse a műszaki értelmiséget.

Az egyeztetésen emellett felmerült a német megszállás áldozatainak a belvárosi Szabadság térre tervezett emlékművével kapcsolatos ügy is. Erről szólva Balog Zoltán azt mondta, a német tárgyalópartnerek teljes megértést mutattak, értik ugyanis, hogy ez a kérdés – mint az emlékezéskultúra része – miért fontos a magyar történelemben. Egyúttal üdvözölték, hogy a kormány tovább konzultál azokkal, „akik egyébként ma még értetlenséget mutatnak”. A tárcavezető jónak nevezte a Fidesz-KDNP és a Németországban – a szociáldemokratákkal nagykoalícióban – kormányzó CDU/CSU pártközi kapcsolatát. Közölte, a német küldöttség tagjai támogatásukról biztosították őket, úgy gondolják ugyanis, hogy a német-magyar barátságnak, gazdasági-politikai együttműködésnek akkor vannak igazán jó esélyei, ha az áprilisi országgyűlési választáson újra bizalmat kap a Fidesz-KDNP.   

A CDU/CSU négy parlamenti képviselőből álló delegációjából Stephan Mayer, a német parlament belügyi bizottságának tagja úgy nyilatkozott, hogy főleg az elmúlt két évben történt „nagyon pozitív” magyarországi fejleményekről tájékozódtak, elsősorban gazdasági ügyekről. Példaként említette a növekedés beindulását és a munkanélküliség csökkenését. Thomas Bareiss, a CDU/CSU parlamenti frakciójának energiapolitikáért felelős megbízottja azt mondta, azért tartják kiemelten fontosnak mostani látogatásukat, hogy tovább építsék és mélyítsék a baráti kapcsolatokat. A politikus szintén pozitívnak nevezte a magyarországi változásokat, amelyekről most személyesen is meggyőződhettek, ami azért is lényeges – mondta -, mert az elmúlt években rossz kép alakult ki Magyarországról a német sajtóban.

 MTI

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter