Close
2018. szeptember
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

A gyerekjogokról szóló legjobb rajzokat díjazták a parlamentben

2014. feb. 14. Fotók, Hírek, Video | Hozzászólások
A gyerekjogokról szóló legjobb rajzokat díjazták a parlamentben
 

A mosolyhoz, a szeretethez, a sportoláshoz, a jövőhöz, a védelemhez való jogokat jelenítették meg többek között azok a fiatalok, akik az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) rajzpályázatára küldték be munkáikat. A verseny díjátadóját február 14-én tartották az Országházban, az eseményen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is.

„A gyerek első joga, hogy gyerek lehessen, hogy ne kelljen olyan helyzetekbe kerülnie, amelyet egy felnőttnek is nehéz elviselnie” – emelte ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ünnepségen. A miniszter az ünnepségen beszélt a kormány gyerekeket és családokat segítő intézkedéseiről is. Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztos helyettese hangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek jogaikkal, kifejlődjön jog- és érdekérvényesítő képességük, hogy azt felnőve a kellő helyen és helyzetben tudják használni. Hozzátette, sok rajz esetében nagy szomorúság volt látni a valóságot, amely kijózanító tényként hatott a zsűrire.

Novák Krisztina, az OBDK főigazgatója elmondta, hogy a gyermekek jogainak világnapja alkalmából november 20-án meghirdetett kiírásra számtalan nagyon megindító alkotás érkezett, így a tervezettnél több csoportban hirdettek nyertest, valamint számos különdíjat is osztottak. A versenyt 6-18 évesek számára hirdették meg, a kiírásra összesen több mint 300 pályamű érkezett be. A 6-8 évesek között Molnár Mária Alexandra, a 9-11 évesek kategóriájában Zsákai Ibolya Marianna, a 12-15 évesek között Gergely Rózsa, míg a 16-18 évesek csoportjában Vajgel Alexandra győzött. Az elbírálás szempontjai között figyelembe vették, hogy a mű mennyire kapcsolódik a gyermekjogokoz, mennyire sikerült ezeket megjeleníteni és mennyire tudta az alkotó a témát kreatívan ábrázolni. A rajzokban állandó motívumként megjelent a testi, lelki bántalmazás és a szeretetéhség is.

MTI

Fotó: EMMI, Bartos Gyula

OBDK díjátadó

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter