Close
2018. szeptember
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

A hallgatói szerződés Magyarország garancialevele

A parlamentnek 2013. február 8-án, pénteken benyújtott Alaptörvény-módosítási javaslat szerint a felsőoktatási tanulmányok állami finanszírozásának törvényi feltétele lehet a későbbi magyarországi munkavállalás. Azt, hogy a felsőfokú tanulmányok támogatásáért cserébe milyen hosszú ideig kellene Magyarországon dolgozni, törvény állapíthatja meg.

A Kormány kitart azon elv mellett, mely szerint kizárólag a magyar jog szabályozhatja a felsőfokú oktatásban való részvétel anyagi támogatását.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) korábban elfogadta, hogy a Kormány ragaszkodik a hallgatói szerződés meglétéhez, és azt ígérte, javaslatot küld az Emberi Erőforrások Minisztériuma részére a hallgatói szerződés tartalmi kérdéseiről, ám ennek a mai napig nem tett eleget. A Kormány mindazonáltal a konstruktív, folyamatos egyeztetés híve, és számít arra, hogy hamarosan megállapodás születik e kérdésben is a két fél között.

Ahogy a magyar emberek többsége, a Kormány is kitart amellett, hogy egy fiatal, aki a teljes állami ösztöndíjas felsőfokú oktatásban vesz részt, befektetés az országnak. Ezzel az elvvel a HÖOK is a kezdetektől fogva egyetértett. A Kormány nem lehet érdekelt abba, hogy egy közpénzekből, a magyar emberek adójából képzett fiatal végül hátat fordít az országnak, és akár egy egész életre más ország javára fordítja mindazt, amit Magyarországon tanult.

A Kormány továbbra is azt képviseli, hogy hallgatói szerződés a közösség, a magyar emberek és Magyarország érdekeinek a garancialevele.

Budapest, 2013. február 9.
Sajtó-, Kommunikációs, Közkapcsolati és Protokoll Főosztály

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter