Close
2018. július
h k s c p s v
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

A jó kormányzás érdekében a népszerűtlenséget is vállalni kell

2013. Már. 21. Egyéb | Hozzászólások
A jó kormányzás érdekében a népszerűtlenséget is vállalni kell
 

Hogyan mérhető a jó kormányzás? – tette fel a kérdést a Nézőpont Intézet egy új kutatásban, amely során a kormányzati munka minőségének objektív megítélésére és összehasonlítására tettek kísérletet a visegrádi országok viszonylatában. Az eredményeket bemutató rendezvényen felszólalt Balog Zoltán, a nemzeti erőforrások minisztere is.

Balog Zoltán a bemutató egyik társszervezője, a Polgári Magyarország Alapítvány elnökeként szólalt fel a rendezvényen. Mint mondta, a jó kormányzást egy olyan összhangként képzeli, amelyben hosszan fenntarthatóan javul a gazdaság és az emberi erőforrások teljesítménye és minősége.

A kormány legnagyobb eredményeként említette, hogy olyan radikális változtatásokat is végrehajtott a nagy állami rendszerekben, így például a parlamenti és önkormányzati képviselők számának csökkentésében, a közigazgatásban, vagy az egészségügyben és az oktatásban, amit eddig a népszerűtlenségtől tartva halogattak más kormányok.

Balog Zoltán szerint mindezen 10-15 éven belül beérő változtatások számos érdeksérelemmel jártak, tehát a választási siker szempontjából károsak is lehettek, mégis végigvitték azokat, ami egyértelműen a jó kormányzás mutatója. Megjegyezte, a kormányzati ciklus második felének arról kell szólnia, hogy a hátrányt szenvedők belássák, az egyéni boldogulásnak nem szabad a közjó kárára mennie, a két dolognak összhangba kell kerülnie.

A tárcavezető kitért arra is, mindenkinek törekednie kell, hogy jobb emberré váljon, ehhez a kormány azonban csak “kereteket” adhat. A jó kormányzáshoz emellett az is hozzátartozik, hogy belássuk hibáinkat, azokat kijavítsuk és dolgozzunk tovább – fűzte hozzá.

A Nézőpont Intézet négy szempont – a kormány stabilitása, társadalmi megítélése, válságkezelő munkája és választási ígéreteinek teljesítése – alapján, öt-öt kérdést feltéve vizsgálta a régió kormányait – kezdte ismertetését Takács Gábor, a Nézőpont Intézet elemzője, aki elmondta, minden országban ott élő elemzők értékelték az elmúlt év történéseit, 0-tól 5-ig tartó skálán osztályozva a kabinetek teljesítményét. A nemzetközi összehasonlítás alapján az Orbán-kormány a második lett a tavaly áprilisban hivatalba lépett Fico-kabinet után, pedig a négyből három mutató alapján is az élen végzett: társadalmi támogatottságban (21 pont), a válságkezelésben (12,5 pont) és a a kormánystabilitás területén (23 pont), utóbbiban Szlovákiával holtversenyben. A magyar kabinet a végrehajtott választási ígéretek alapján utolsó helyre került, a lehetséges 25-ből 7 pontot szerezve, míg a legjobban teljesítő Csehország 13 pontot kapott.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter