Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

A jó kormányzás összhang, amelyben javul a gazdaság és az emberi erőforrások teljesítménye

2013. Már. 20. Hírek | Hozzászólások
A jó kormányzás összhang, amelyben javul a gazdaság és az emberi erőforrások teljesítménye
 

Húsz mutató alapján meghatározott indexet dolgozott ki a Nézőpont Intézet a kormányzati munka minőségének megítélésére. A vitaindítónak szánt első kísérleti kutatásában a visegrádi országokat hasonlították össze, a legjobb eredményt a szlovák és a magyar kormány érte el az elérhető pontok kétharmadát megszerezve. A szerdai, budapesti bemutatón felszólaló politológusok kétségbe vonták, hogy tudományos alapon meg lehetne ítélni a jó kormányzást.

A Nézőpont Intézet négy szempont – a kormány stabilitása, társadalmi megítélése, válságkezelő munkája és választási ígéreteinek teljesítése – alapján, öt-öt kérdést feltéve vizsgálta a régió kormányait – kezdte ismertetését Takács Gábor, a Nézőpont Intézet elemzője, aki elmondta, minden országban ott élő elemzők értékelték az elmúlt év történéseit, 0-tól 5-ig tartó skálán osztályozva a kabinetek teljesítményét. Az Orbán-kormány értékelését bemutató Szomszéd Orsolya összefoglalóan úgy fogalmazott, a magyar kormányról negatív kép alakult ki a válságkezelés és a választási ígéretek teljesítése területén, ugyanakkor a Fidesz-KDNP az ellenzéki alternatíva hiánya miatt nem vesztette el sem kormányzóképességének stabilitását, sem társadalmi támogatottságát.

Hangsúlyozta, míg az ellenzék szervezőereje gyengének bizonyult 2012-ben, addig a kormányoldal a Békemenet révén erős támogatottságról adott bizonyítékot. A Nézőpont Intézet munkatársa kedvezően értékelte az államadósság mértékének tavalyi csökkenését, valamint a demográfiai adatok javulását, ugyanakkor hátrányosnak mondta a gazdasági recessziót, az uniós csúcsnak számító inflációt, valamint a bűncselekmények számának növekedését.

A nemzetközi összehasonlítás alapján az Orbán-kormány a második lett a tavaly áprilisban hivatalba lépett Fico-kabinet után, pedig a négyből három mutató alapján is az élen végzett: társadalmi támogatottságban (21 pont), a válságkezelésben (12,5 pont) és a a kormánystabilitás területén (23 pont), utóbbiban Szlovákiával holtversenyben. A magyar kabinet a végrehajtott választási ígéretek alapján utolsó helyre került, a lehetséges 25-ből 7 pontot szerezve, míg a legjobban teljesítő Csehország 13 pontot kapott.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a bemutató egyik társszervezője, a Polgári Magyarország Alapítvány elnökeként szólalt fel a rendezvényen. Mint mondta, a jó kormányzást egy olyan összhangként képzeli, amelyben hosszan fenntarthatóan javul a gazdaság és az emberi erőforrások teljesítménye és minősége.

A kormány legnagyobb eredményeként említette, hogy olyan radikális változtatásokat is végrehajtott a nagy állami rendszerekben, így például a parlamenti és önkormányzati képviselők számának csökkentésében, a közigazgatásban, vagy az egészségügyben és az oktatásban, amit eddig a népszerűtlenségtől tartva halogattak más kormányok.

Balog Zoltán szerint mindezen 10-15 éven belül beérő változtatások számos érdeksérelemmel jártak, tehát a választási siker szempontjából károsak is lehettek, mégis végigvitték azokat, ami egyértelműen a jó kormányzás mutatója. Megjegyezte, a kormányzati ciklus második felének arról kell szólnia, hogy a hátrányt szenvedők belássák, az egyéni boldogulásnak nem szabad a közjó kárára mennie, a két dolognak összhangba kell kerülnie.

A tárcavezető kitért arra is, mindenkinek törekednie kell, hogy jobb emberré váljon, ehhez a kormány azonban csak “kereteket” adhat. A jó kormányzáshoz emellett az is hozzátartozik, hogy belássuk hibáinkat, azokat kijavítsuk és dolgozzunk tovább – fűzte hozzá.

A Nézőpont Intézet, a Konrad-Adenauer Stiftung, a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Centre for European Studies összefogásával mutatta be új, a jó kormányzást bemutató indexét.

MTI, EMMI

Fotó: Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet konferenciája

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter