Close
2018. július
h k s c p s v
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

A kollégiumi nevelés életpéldát adhat

2013. máj. 26. Hírek | Hozzászólások
A kollégiumi nevelés életpéldát adhat
 

A kollégiumi nevelés lényege, hogy “fontos, amit kaptunk, de fontosabb, hogy kitől kaptuk, hogy ki az, aki adta, s hogyan adta: irántunk való kíváncsisággal, életpéldával, szeretettel, hűséggel” – mondta az emberi erőforrások minisztere a Debreceni Református Kollégiumban szombaton, amikor megnyitotta a kollégiumtörténeti kiállítást.

Az egykori kollégiumi diák, Balog Zoltán hozzátette: így lett, lehet a kollégium az élet iskolája, ahol a diákok egymást tanítják az életre, s néha még a tanárokat is.

A miniszter tudományos igényű munkának nevezte a kiállítást, amely szerinte emlékeztető, hogy ne feledjük: innen jöttünk, így jöttünk, ez az iskola a miénk.

A Debreceni Református Kollégium alapításának 475. évfordulójára rendezett kiállítás címére – Ország iskolája – szegények iskolája – utalva a tárcavezető kiemelte: nemcsak azért az ország iskolája, mert mindenünnen jöttek ide tanulni, hanem mert mindenhová mentek innen szolgálni, a tudást továbbadni.

Ugyanakkor a szegények iskolája is a kollégium, ahol mindig fontos volt “a tudás, mint a szegénység ördögi körének megtörése” – tette hozzá.

Balog Zoltán a kollégiumi élet jellemzői közül az emberek közötti kapcsolatot emelte ki, a tanár és diák, tanár és tanár, diák és diák között létrejött köteléket, ahol “mindig volt egy ember, aki szóba állt veled, aki komolyan vett, aki éppen neked akart átadni valamit, valami fontosat, abban a pillanatban a legfontosabbat, aki szövetséget ajánlott”.

És itt a lényeg: legyen egy ember, s te is légy embere valakinek, akinek éppen rád van szüksége – fűzte hozzá Balog Zoltán.

Gáborjáni Szabó Botond, a református kollégium gyűjteményi igazgatója tárlatvezetésében kiemelte: a kollégium 475 éven át folyamatosan közvetítette Magyarországra az európai kultúrát: közéleti személyiségeket, irodalmárokat, tudósokat nevelt.

Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök és Balog Zoltán, a kollégium “öregdiákjai” leleplezték azt az emléktáblát – Szilágyi Imre grafikusművész alkotását -, amely a kollégium száz egykori kiváló diákjának állít emléket nevük felsorolásával.

MTI, EMMI

Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter