Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

A legnagyobb kanadai magyar iskola évzáróján vett részt Balog Zoltán miniszter

2017. jún. 11. Fotók, Hírek | Hozzászólások
A legnagyobb kanadai magyar iskola évzáróján vett részt Balog Zoltán miniszter
 

Az Európán kívüli legnagyobb magyar iskola, a torontói Szent Erzsébet Magyar Iskola évzáró ünnepségén vett részt és mondott beszédet szombaton Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetője. Az MTI-t erről maga a miniszter tájékoztatta, aki ötnapos kanadai látogatáson tartózkodik.

 A 200 tanulót oktató Szent Erzsébet iskola diákjai Arany János műveiből összeállított műsorral fogadták a minisztert és kísérőit. Beszédében Balog Zoltán szólt arról a megkapó és felemelő érzésről, amely az óhazától nyolcezer kilométerre fogta el meghallván a magyar beszédet, s megtudván, milyen féltve óvják és őrzik a nemzeti kultúrát a távolban a másod- és a harmadgenerációs magyarok is.

 “Jó érzés nekünk, hogy magyar szót hallunk, távol az óhazától, és jó érzés nekik is, hogy az anyaország szeretettel öleli magához őket” – jelentette ki a miniszter az MTI-nek.

Hozzátette: ezek a gyerekek jelentik a magyar jövőt Kanadában.

 A tárcavezető – Áder János köztársasági elnök megbízásából – Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntette ki Perényi Csillát, az iskola igazgatónőjét, a kanadai magyarság kiemelkedő személyiségét. Szombaton délután a miniszter a torontói új Magyar Házba látogatott, amelyet a helybéli magyarság – nagy összefogással – egy régi raktárházból épített újjá. Itt is verses műsorral fogadták a gyerekek az óhazából érkezett vendéget.

“Könnyekig megható trianoni műsort adtak elő” – mondta Balog Zoltán az MTI-nek.

A miniszter egy neki kedves találkozást is felelevenített. Torontó főterén sétálva összefutott a kanadai külügyminiszterrel, Chrystia Freelanddel, aki éppen beszédet mondani készült egy rendezvényen, s beszédébe mindjárt beleszőtte a véletlen szülte találkozást és azt, hogy a magyarok a kanadai nemzeti örökséghez tartozna Az 56-os magyarok kanadai tevékenységét 2010-ben törvénnyel nyilvánították a nemzeti örökség részévé.

 Szombaton Balog Zoltán hivatalos programja lezárult, de vasárnap még Torontóban tartózkodik, és az Első Magyar Református Egyház gyülekezetében prédikál.

Szombaton lezárult a reformáció ötszázadik évfordulójának ünneplése is az összegyűlt kanadai magyarok körében.

A háromnapos ünnepségsorozat pénteki eseményein Niagara Fallsban részt vett Balog Zoltán, és kíséretében Szabó István dunamelléki püspök, Kató Béla erdélyi püspök, valamint evangélikus és baptista meghívottak egész sora.

A résztvevők szombaton zárónyilatkozatot fogadtak el, amelyben egyebek között hitet tesznek amellett, hogy “a szétszakadozottság ellenére egyek”, és hangsúlyozzák, hogy “hitünkben és magyarságtudatunkban az egység munkálásának gyümölcseit tapasztalják”.

A közlemény leszögezi: “jóleső érzéssel tekintünk a magyar kormány nemzetpolitikájára, ezen belül a diaszpórában élő magyar közösségekkel való törődésre, és azon törekvésekre, amelyek hosszú távon biztosítani kívánják a világ magyarságának fennmaradását és gyarapodását”.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter