Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

A magyar kultúra napja – Gálaesttel ünnepelt az MMA

2013. jan. 22. Hírek | Hozzászólások
A magyar kultúra napja – Gálaesttel ünnepelt az MMA
 

A globális kultúra nem létezhet a nemzeti kultúrák nélkül – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden, a magyar kultúra napján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) ünnepi estjén az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A miniszter hangsúlyozta: magyar kultúra pedig csak akkor létezhet, ha újra megtaláljuk közös értékeinket. Az a fontos, hogy legyen terv, akarat, tehetség, a művészeket hagyják alkotni és legyen befogadó közönség, és ma mindez megvan a magyar kultúrában.

Vannak tervek, amelyek már majdnem megvalósultak, a kormány tervei szerint október 23-át már a Zeneakadémia felújított épületében lehet ünnepelni, rövidesen befejeződik a Pesti Vigadó és a Mátyás-templom felújítása, majd megindul a Múzeumi negyed és a Rubik Múzeum építése is – hangsúlyozta.

Ma a magyar kultúrában a nagy lehetőség az MMA, melynek értelme az, hogy magukra a művészekre bízzuk a magyar kultúra szervezését, ápolását – méltatta az akadémiát Balog Zoltán, párhuzamot vonva az MMA és a sikeresen működő Nemzeti Kulturális Alap tevékenysége között.

Hozzátette, hogy a két nagy rendszer mellé lassan létrejön a harmadik, a magánmecenatúra. Már jó ideje működik a Prima Primissima Díj, de a Múzeumi negyedben is lesz majd olyan épület, amely magánerőből épül – említett példákat.

Fekete György, az MMA elnöke köszöntőjében felidézte, hogy a magyar kultúra napja megünneplésének gondolata 1988-ban A nemzeti megújhodás programjában vetődött fel először, majd az Antall-kormány államtitkáraként éppen ő kapta azt a feladatot, hogy 1992. január 22-re hirdesse meg a magyar kultúra napját civil ünnepként. Akkor Sára Ernő grafikus nyolcezer plakátjával indult “misszionárius útjára” a felhívás, százezreket megmozgatva és hagyományt teremtve mindmáig – emlékeztetett.

MMA

MTI

Fotó: Kovács Attila

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter