Close
2018. január
H K S C P S V
« dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

A mélyszegénységet nem lehet az önkormányzatok nyakába varrni

2010. szept. 27. Egyéb | Hozzászólások

MNO  – PL

Sajószentpéteren az eddigi városvezetés olyan sok eredményt nem tud felmutatni, a település többet érdemel – jelentette ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Borsod megyei városban tartott sajtótájékoztatón hétfőn.
 

Balog Zoltán úgy fogalmazott: a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő emberek felemelkedéséhez elsősorban munkahelyteremtésre van szükség. Utalt arra, hogy néhány héttel ezelőtt a programalkotó munkájukat is egy fokozottan hátrányos helyzetű településen, Rakacaszenden kezdték meg, ugyanis, mint mondta „oda kell menni, ahol a problémák vannak”. Szólt azokról a helyi szereplőkről, akikkel nagyon fontos az együttműködés, így például a rendőrség helyi vezetőiről, hiszen a közbiztonság megerősítése része a térség felzárkózásának. Mindazoknak, akik tisztességesen szeretnének boldogulni, meg kell teremteni a megfelelő feltételeket – tette hozzá.

Kiemelte a közmunkaprogramok és az oktatás jelentőségét. Mint mondta, nemcsak közmunkaprogramokat terveznek, hanem olyan új munkalehetőségek megteremtését, amelyek a nagy állami vállalatok programjaiba illeszkedhetnek. Példaként említette a Magyar Államvasutakat (Máv), a vízügyi igazgatóságokat és az erdőgazdaságokat. A képzésre is ajánlatokat dolgoznak ki, amelyek nagyobb esélyt jelenthetnek az érintettek későbbi elhelyezkedéséhez. A kis- és középvállalatok pedig – amelyek vállalják, hogy hátrányos helyzetűeket foglalkoztatnak – kedvezményeket kaphatnak – részletezte. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a képzés nemcsak a gyermekekre vonatkozik, hanem mindazokra, akiknek szüksége van a továbbtanulásra.

Annak a véleményének adott hangot, hogy a mélyszegénységet nem lehet egyszerűen az önkormányzatok „nyakába varrni”, az előző kormány mutogatott a polgármesterre, az iskolaigazgatóra, ez pedig így nem megy, együttműködésre van szükség – fűzte hozzá a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Barta József, a Fidesz sajószentpéteri polgármesterjelöltje elmondta: a mintegy 12 és félezer lakosú város lélekszámából mintegy két és félezren, azaz csaknem húsz százalékuk nehéz helyzetben él, ezért nagyon várják azokat a programokat, amelyek lehetőséget teremthetnek a településen.

Beszámolt arról, hogy három pillérre helyezte programját. A kormány intézkedéseihez kapcsolódva a városvezetés tevékenységére, amely által bevonhatók a helyiek a munkába, ezáltal segítve önmaguk felemelkedését. A feladat nagy, ebben számítanak az egyházak támogatására, közreműködésére, ugyanis szerepük jelentős segítséget adhat – mondta a polgármesterjelölt.


(mti)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter