Close
2018. január
H K S C P S V
« dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

A nemzeti összetartozás ápolása mindannyiunk feladata

2014. feb. 16. Fotók, Hírek, Video | Hozzászólások
A nemzeti összetartozás ápolása mindannyiunk feladata
 

A nemzeti összetartozás ápolása mindannyiunk feladata, megőrzéséhez ragaszkodnunk kell – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a budapesti Csángó bál február 15-i megnyitóján a Petőfi Csarnokban.

A tárcavezető elmondta, az idén 18 esztendős Csángó bál egyszerre jelenti a felszabaduló öröm érzését és a nemzetszolgálat fogalmát. A Csángó bált a Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség szervezte.

A közönséget a bejáratnál vendégváró pálinkával és kaláccsal kínálták, zenével, tánccal fogadták. A színpadon a lakodalmas hagyományokat jól ismerő gyimesi és moldvai idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek – Kicsi Kóta Károly, Antal Tibor, Hodorog András, Legedi László István, Roman Stefan, Chiriac Gheorghe, Benke Róbert, Benke Viktor, Nyisztor Ilona, a Zerkula Zenekar, zenészek Pusztinából, Klézséből, Lészpedről, Külsőrekecsinből, Somoskáról, Párávából, Gyimesből, Setétpatakáról és Kóstelekről – mutatják be a csángók lakodalmas szokásait. A műsorban fellép a Kossuth-díjas Berecz András, Petrás Mária, Dresch Dudás Mihály, Tintér Gabriella, valamint a magyarországi csángó muzsikát játszó zenekarok közül a Berka Együttes, a Fanfara Complexa, a Tatros Együttes, a Somos Együttes, a Szigony Együttes és a Zurgó Együttes.

A színpadi műsort idén is több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik. A Csángó bál szervezői a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez. A bál fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

MTI

Fotó: EMMI, Bartos Gyula

XVIII. Csángó Bál

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter