Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

A nemzetiségi kultúra csak akkor lehet erős, ha a többség úgy tekint rá, mint ami az övé is

2015. okt. 10. Fotók, Hírek | Hozzászólások
A nemzetiségi kultúra csak akkor lehet erős, ha a többség úgy tekint rá, mint ami az övé is
 

A nemzeti kisebbségek kultúrája csak akkor lehet erős, ha a többség úgy tekint rá, mint ami az övé is – mondta az emberi erőforrások minisztere Pécsett szombaton.

Balog Zoltán a város főterén rendezett Pécsi Nemzetiségi Ünnepen az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakját, Mahatma Gandhit idézve úgy fogalmazott: ha meg akarjuk változtatni a világot, “nekünk kell a változássá lennünk”. A miniszter az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón bejelentette: Baranyában Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ létesül a nemzetiségi kultúra jobb megismerésére. A helyszínen kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy a 844 millió forintos, európai uniós pályázati támogatást élvező, november végéig megvalósuló projekt öt elemből áll és Pécsett, Komlón, Nagynyárádon, továbbá Alsószentmártonban valósul meg.

A pécsi Gandhi Gimnáziumban kreatív digitális információs és alkotóközpont jön létre, magába foglalva egy hang- és videó stúdiót, nyelvi labort, s háromdimenziós technikát alkalmazó oktatótermet. Emellett digitális könyvtár és dokumentumtár biztosít lehetőséget a nemzetiségekkel kapcsolatos irodalmi, képzőművészeti, nyelvészeti, társadalomtudományi művek, könyvek, médiatartalmak összegyűjtésére, rendezésére, hozzáférhetővé tételére. Komlón a Nemzetiségek Házában a német és horvát kisebbség számára szerveznek nyelvtanfolyamokat, nemzetiségi kulturális eseményeket, segítik gyermekek tehetséggondozását. Alsószentmártonban oktatási és kreatív alkotóház jön létre felnőttképzések, továbbképzések szervezésére, Nagynyárádon pedig Német Nemzetiségi Kiállítás és Élményközpont létesül tárlatok megrendezésére, közösségi összejövetelek megtartására.

Balog Zoltán felhívta a figyelmet arra a Pécsi Nemzetiségi Ünnepen is használt mobilszínpadra, amelyet a kulturális központhoz köthető fejlesztés részeként vásároltak. A gyorsan és könnyen üzembe helyezhető, 21. századi technikát képviselő “kultúrkaraván” minden nemzetiségi kulturális esemény megszervezéséhez kölcsönadható, biztosítja, hogy a nemzetiségi kultúrát az ország legkülönbözőbb pontjain is be tudják mutatni – közölte a miniszter.

Balog Zoltán szólt arról, hogy a kormány segíti a hátrányos helyzetű gyerekek zenei képzésével foglalkozó, anyagi nehézségekkel küzdő felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ megmaradását, elismerve az ott folyó “csodálatos, színvonalas művészeti munkát”.
Üzletrészt vásárolunk a tehetségközpontot fenntartó kft-ben, így a Snétberger Zenei Tehetség Közhasznú Alapítvánnyal együtt biztosítani tudjuk a Snétberger Ferenc és művésztársaihoz kötődő, ott megkezdett munka folytatását – mondta. Snétberger Ferenc Kossuth-díjas gitárművész közölte: a központba egyidejűleg hatvan gyermek képzésére nyílik lehetőség, a következő, háromhetes kurzus október végén kezdődik. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy az állami szerepvállalásnak köszönhetően a központ tovább működhet.

Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs alpolgármestere a Pécsi Nemzetiségi Ünnepen mondott beszédében kiemelte: a baranyai megyeszékhelyen tíz nemzetiség él együtt évszázadok óta békében, egymás kultúráját erősítve. “Pécs ebből a békés egymás mellett élésből nemcsak az országnak, hanem a világnak is példát mutat” – hangsúlyozta.

Az egész napos ingyenes rendezvényen számos családi programmal, bábelőadással, népi játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, és nemzetiségek jellegzetes ételeivel, koncertekkel várták az érdeklődőket. A közönség szórakoztatásáról Oláh Gergő, Snétberger Ferenc és mások mellett a Balkán Fanatik gondoskodott.

(MTI)

 

Pécs


Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter