Close
2018. december
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

A Roma Koor­dinációs Tanács alakuló ülése (HU, ENG)

2011. Sze. 26. Egyéb | Hozzászólások

Megtartotta alakuló ülését hétfőn a Parlamentben a Roma Koordinációs Tanács (ROK-T), a testület célja, hogy minél több szereplőt vonjanak be a roma stratégia elkészítésébe, megismertetésébe és végrehajtásába.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a Roma Koordinációs Tanács alakuló ülésén a Parlamentben.

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az ülés után elmondta: a tanácsnak 27 tagja van, többségét a romaszervezetek adják. Az volt a cél, hogy minden olyan szereplőt meghívjanak, akiknek romaügyben mondanivalójuk lehet, így a tanács tagjai között vannak az MTA, az egyházak, a munkaadók és munkavállalók képviselői, a romaönkormányzatok, civil szervezetek, az ombudsman, a települési önkormányzatok, a KSH, az Egyenlő Bánásmód Hatóság és az Országgyűlés szakbizottságának delegáltjai.

Balog Zoltán kiemelte, hogy a romaügy Magyarországon ma azon múlik, hogy sikerül-e meggyőzni minél több embert és közösséget, hogy nekik is elemi érdekük a stratégia megalkotása. Nemcsak a romáknak, hanem a többségi társadalomnak is érdeke egy ilyen stratégia megalkotása, e nélkül Magyarországon néhány évtized múlva élhetetlenné válik az élet. Ezt szeretnénk megelőzni – mutatott rá, hozzátéve: a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási és Roma Stratégiát év végéig benyújtják Brüsszelnek is.

A stratégia megvitatása az első komoly feladata ennek testületnek – hangsúlyozta Balog Zoltán, aki elmondta, hogy mintegy kéthónapos társadalmi vitára indul a javaslat.
A célok között említette 100 ezer roma bevonását a munka világába, tízezerrel több érettségi, ötezerrel több roma egyetemi hallgató, és 16 olyan közösségi központ, amely a felzárkózást segíti. Emellett kétezer roma nőt szeretnének szociális asszisztenssé kiképezni, és a kulturális központot, közéleti akadémiát hoznának létre.
A 120 oldalas stratégia és a kapcsolódó intézkedési terv a roma.gov.hu oldalon elérhető.

Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek, Bölcskei Gusztáv református püspök és Kocsis Fülöp, a Görög Katolikus Egyház hajdúdorogi megyés püspöke  hallgatja Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter megnyitó beszédét a Roma Koordinációs Tanács alakuló ülésén, a Parlamentben.

 

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke a tanács megalakulását reménykeltőnek és üzenetértékűnek nevezte a magyarországi cigányság számára. Mint mondta, emlékezete óta ilyen széleskörű társadalmi összefogás romaügyben nem volt, mint most ezen a tanácskozáson.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a roma szakkollégiumokkal kapcsolatban azt mondta, remélik, hogy a felsőoktatás mellett a középfokú oktatásra és szakoktatásra is kiterjedhet ez a tevékenység.

Forrás: MTI

Roma Coordination Council formed

Budapest, September 26 (MTI) – The Roma Coordination Council held its founding session in parliament on Monday, and decided to include as many contributors as possible to the Roma strategy’s preparation, familiarisation and implementation.

Zoltan Balog, state secretary in charge of social inclusion, told journalists after the meeting the majority of the body’s 27 members were delegated by Roma organisations. Experts of the Hungarian Academy of Sciences, the churches, employers and employees, civil groups, the ombudsman, local councils, the Central Statistical Office, the Equal Opportunities Authority and parliament are also represented, he added.

He said the success of the programme in Hungary would depend on convincing as many people as possible that they had a fundamental stake in the strategy’s formation, adding that the mainstream, too, had a vital interest in this.

The National Social Inclusion Strategy and the Roma Strategy will be presented in Brussels at the end of the year, he said.   
Among the goals outlined, he mentioned drawing 100,000 Roma into the workforce, getting 10,000 more to complete their secondary school, and another 5,000 into university. He said 16 community centres around the country would assist in social inclusion projects. In addition, 2,000 Roma women should be trained in social work, he added.

Florian Farkas, Chairman of the National Roma Self-Government, said the formation of the Council signalled hope to Hungary’s Gypsies, adding that this was the first time that such a broad-based body had been formed to handle Roma affairs.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter