Close
2019. október
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

A társadalmi felzárkózást segítő oktatási pályázatokat írt ki a kormány

2017. ápr. 27. Fotók, Hírek | Hozzászólások

Hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását segítő pályázatokat írt ki a kormány; az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében induló három projekt keretösszege összesen 8 milliárd forint – közölte a programról szóló  csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán elmondta, hogy a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban több mint 900 milliárd forint jut az EFOP pályázataira, az összeg harmadát oktatási célokra fordítja a tárca.

A miniszter hozzátette: most három olyan pályázatot írtak ki, amelyek a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását célozzák, és összesen mintegy 12 ezer fiatalt érnek majd el.

A 3 milliárd forint költségvetésű “Együtt, testvérként” iskolaközi szemléletformáló program az intézmények közötti kapcsolatokat erősíti: jobb helyzetben lévő iskolák választanak hátrányos helyzetű partneriskolákat, és működnek együtt közös témák mentén.

A programban legalább százötven köznevelési intézmény 7500 tanulója vesz majd részt – ismertette a miniszter.

Az “Iskolapad újratöltve” projekt a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentéséhez járul hozzá. Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának  társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára elmondta: a 1,5 milliárdos kerettel elinduló programban legfeljebb öt diákra jut egy mentor; a kiírás fontos szempontja, hogy a bevont gyerekek 30 százaléka roma származású legyen.

A “Lépj egy fokkal feljebb!” pályázat a hátrányos helyzetű tanulók végzettségi szintjének növelését segíti 3,5 milliárd forintos keretből.

A program során újszerű pedagógiai módszerekkel, rugalmasabb körülmények között tanítják legalább 116 iskola 2900 tanulóját legfeljebb 15 tagú  csoportokban.

Langerné Victor Katalin hozzátette, mindhárom program a magyar nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia része, amelynek kiemelt területe az oktatás.

Az MTI kérdésére a helyettes államtitkár elmondta, a programokra májusban lehet pályázni, a megvalósítás időtartama 3-4 év lesz.

Balog Zoltán a sajtótájékoztatón felidézte, hogy az elmúlt években negatív és pozitív tendenciák is érintették a roma fiatalokat.

Talán a közfoglalkoztatás szívóhatása miatt nagyobb mértékben hagyták el az iskolapadot, közben azonban sikerült megduplázni az egyetemre járó roma fiatalok számát – számolt be a miniszter.

Elmondása szerint a 2018-as költségvetésben az ideinél 65 milliárd forinttal több jut oktatásra.

Balog Zoltán újságírói kérdésre közölte, az iskolarendszer számára segítséget jelenthet, ha pedagógiai képesítéssel még nem, de szakmai végzettséggel már rendelkező szakemberek is taníthatnak, ha közben megszerzik a pedagógiai végzettséget.

Egy másik felvetésre reagálva a miniszter azt hangsúlyozta, hogy a tanszabadság biztosított Magyarországon, ezt az Európai Bizottság képviselője sem vonta kétségbe a szerdai brüsszeli vita során.

 (MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter