Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

„A választásig teljesítjük”

2012. máj. 16. Interjúk | Hozzászólások

Balog Zoltán interjúja a Kelet Magyarország című lapban. (2012.05.16)

Balog Zoltánnak tegnap volt az első miniszteri munkanapja. Felsorolni is hosszú a hozzá tartozó területeket. Az EMI-hez kapcsolódik az egyházak, a nemzetiségpolitika, a romák társadalmi integrációja, a családpolitika, az egészségbiztosítás, az egészségügy, a gyermek- és ifjúságpolitika, az oktatás, a sport, a szociális, a nyugdíj- és tudománypolitika. Egy kis kormány a kormányban. Lapcsoportunk kérdéseire válaszolt.

Felkészültnek érzi-e magát, hogy egy ilyen fontos tárcát vezessen?

– Nekem nem kell szakpolitikusnak lennem. Erre ott vannak a kijelölt államtitkárok. Bár magam is ismerem a hozzánk tartozó területeket. Jártam iskolába, gyermekként, betegként kórházban, gyakorló lelkészként a lehető legszélesebb körű tapasztalatokat sikerült begyűjtenem a mélyszegénységbe süllyedt társadalmi rétegek körében. Az én dolgom a szakállamtitkárok munkájának összehangolása, hogy egy irányba tartsanak. Az irány nem más, mint az emberi erőforrások megújítása, amire Magyarországnak nagy szüksége van.

Létezik-e más országokban ehhez hasonló méretű csúcsminisztérium?

– Nem hallottam ilyenről. Viszont el kell mondanom, hogy a magyar kormányon belül van még két ehhez hasonló méretű tárca. Az egyik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, amelyhez az egész kormányzati struktúra, a jó állam kialakítása tartozik. A másik a Gazdasági Minisztérium, ahol a kereskedelem és a pénzügy minden területe fellelhető. Jónak tartom ezt a szervezeti egységet, ennek köszönhető, hogy a fontos döntések, amelyek több ágazatot is érintenek, könnyebben koordinálhatók.

Ha már szóba került a minisztériumi ágazatok közötti egyeztetés, mi a véleménye a Matolcsy-féle gyermekboomnak nevezett népesedési programról.

– Jó példa, hogy a minisztériumok együttműködése nélkül nehéz megvalósítani a kiemelt fontosságú politikai célokat. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a gazdasági helyzetünk, az adó és a pénzügyi politika szervesen összefügg a demográfiai helyzet alakulásával. A rossz társadalmi körülmények között a felelősen gondolkodók óvatosabbak a családalapítással. Tehát ha a gazdasági miniszter segítségére siet a családoknak, akkor a humánpolitika területén könnyebben megbirkózhatunk a jelenlegi nehézségekkel.

Megmarad-e a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárság?

– Mindig szívügyem volt a szegényebb rétegek támogatása, ragaszkodom ehhez a területhez. Sosem titkolom, hogy magam is ebből a világból jövök, Észak-Magyarországról, ahol személyesen is megtapasztaltam, mit küzdenek a túlélésért. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez nem specifikusan roma kérdés. Továbbra is szorgalmazom az oktatás, a szociálpolitika ezzel kapcsolatos terveinek a megvaló-sítását. Hamarosan ezer roma nő képzését kezdjük el. Mint szociális munkások, védőnők, olyan általános gondnoki feladatokat látnak el, amelyekre idáig nem akadt jelentkező. Ez az ellátó rendszer remélhetően jól ötvözi majd a szociálpolitikát, a sportot, a kultúrát, s minden olyan fontos értéket, amely hozzájárulhat a reménytelenségben élők sorsának jobbra fordulásához.

Orbán Viktor az Ön személyében olyan embert vitt be a kormányba, aki emberileg, politikailag is közel áll hozzá. Mit szól ehhez a megjegyzéshez?

– Végső soron számomra hízelgő a vélemény. Ha egy vezető politikus őszinte szívvel kívánja megvalósítani a kitűzött célokat, olyan munkatársakat választ, akikben megbízik.
Fontos szempont a szakmai tudás, a vezetési gyakorlat és kölcsönös bizalom. Kétségem sincs, hogy a kiválasztásomnál ezek a szempontok egyenlő arányban domináltak. Itt említem meg, hogy a tárca céljainak meghatározásakor nem határoztam meg időtervet. Csupán annyit, hogy a következő választásig teljesítjük a programot.

Helyesli-e a felsőoktatásban zajló folyamatokat, remélhetjük-e, hogy nem kerülnek hátrányba a vidéki egyetemek, főiskolák?

– Nem udvariasságból mondom, az én hátországom Észak-kelet-Magyarország. Itt töltöttem fiatalságom, és lelkipásztorként is megismerhettem a vidéki valóságot. Minisztertársaimhoz hasonlóan mindannyiunknak van egy nem titkolt kedvenc régiója. Szó sem lehet róla, hogy az oktatáspolitikában bármiféle visszalépést támogatnék. Ez az a terület, amely reményt adhat a kilábalásra, a biztonságos jövő építésére.

Szólíthatjuk-e mint gyakorló lelkipásztort nagytiszteletű miniszterként?

– Törvény szerint, mint parlamenti képviselő felfüggesztettem a lelkipásztori gyakorlatot. Így egyszerűen, államtitkárból miniszter lettem.

Mi a hivatalos és a privát véleménye a Székhelyi József kontra Eger ügyről?

– Fontos számomra, hogy a Székhelyiügyben mindkét minőségemben kijelent-sem, visszataszítónak és felháborítónak tartom a listázást, és bármilyen faji, vallási megkülönböz-tetést. Megnyugvást jelenthet mindannyiunknak, hogy végül is békében, teljes egyetértésben rendeződött ez az ügy. Mégis legyen intő példa, figyelmeztetés mindannyiunk számára, hogy nincs helye az ordas eszméknek a magyar társadalomban.

(Kelet-Magyarország – 2012. 05. 16. – Szántó István)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter