Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Állandó emlékkiállítást nyitott meg Balog Zoltán Mindszenty József szülőházában

2013. dec. 12. Beszédek, Hírek, Video | Hozzászólások
Állandó emlékkiállítást nyitott meg Balog Zoltán Mindszenty József szülőházában
 

Állandó emlékkiállítás nyílt csütörtökön Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülőházában a Vas megyei Csehimindszenten. A tárlatot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója nyitotta meg.A miniszter beszédében kiemelte, a magyar nemzetnek és az egész európai keresztény egyházi közösségnek az egyik nagy adóssága Mindszenty József életművének megfelelő helyretétele.

1990-et megelőzően erkölcsi, szellemi és lelki adósságokat halmoztunk fel, egy olyan időben éltünk, amikor az áldozatokból bűnösöket csináltak, amikor nem engedhettük szabadon a gondolatainkat, még a hitünk megvallásában is korlátozottak voltunk – mondta Balog Zoltán a megnyitón.

Kiemelte: Mindszenty József példája felekezeti különbség nélkül, sőt még a tisztességes ateisták számára is a nemzeti ellenállásnak egy olyan példája, amelyhez hasonló példák nélkül egy nemzet nem létezhet. Ha a nemzet múltjában lévő példákat az ország megtagadná vagy csupán elfelejtené, akkor a jövője üres lenne – tette hozzá.

A miniszter az 1956-os forradalomra és szabadságharcra utalva azt mondta, a jelenlegi magyar kormány azt szeretné, hogy Magyarországnak olyan jövője legyen, amely a legszebb múltjából következik, és bármennyire tragikus és véres az a múlt, amelyen keresztül Mindszenthy József helytállásával találkozhatunk, az a múltunknak mégiscsak az a része, amelyre valóban büszkék lehetünk.

A Mindszenty-emlékházban berendezett állandó kiállítás azonos annak az időszaki kiállításnak az anyagával, amely eddig a Terror Háza Múzeumban volt látható. A tárlat látogatói fotók és dokumentumok segítségével kaphatnak képet Mindszenty József életútjáról, láthatják személyes tárgyait, valamint egy elsötétített szobában börtönéveinek emlékét is felidézhetik.

(Forrás: MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter