Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Átadásra került a Vályi István díj

2011. dec. 19. Egyéb | Hozzászólások

Megyénkben immár tizenötödik alkalommal rendezték meg a Kisebbségek Napját. Idén a Gerecse szívében elterülő 2000 lelket számláló település, Bajna adott otthont a megyei önkormányzat, Bajna Önkormányzata, és a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat által szervezett rendezvénynek.

Az ez évi alkalom különlegessége volt, hogy itt került első ízben átadásra a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottsága által alapított Vályi István Díj. A díj alapításában Balog Zoltán Társadalmi Felzárkózásért Felelős államtitkár magánszemélyként is részt vett, és az átadó ünnepséget is megtisztelte jelenlétével.

A megjelenteket Hudoba Gyula, a Simor János Általános Iskola igazgatója köszöntötte, aki beszédében elmondta, Bajnán csak Bajnáért tenni akaró emberek élnek. Büszkén sorolta az elmúlt évek fejlesztéseit, melynek köszönhetően a helyi általános iskola is megújult.

Dr. Székely János segédpüspök Vályi István munkásságának bemutatásán keresztül világított rá a mások sorsa iránt érdeklődő és cselekvő embertársaink nélkülözhetetlenségére. A Marista testvérek szeretettel, alázattal végzett embert próbáló karitatív munkájáról is szót ejtett, hiszen Lévay Edit Esztergomban

munkatársaival együtt nap, mint nap a cigánysoron foglalkozik a rászorultakért. Balog Zoltán szintén Vályi István személyéhez nyúlt vissza beszédében. Elmondta, hogy a cigányság neki köszönheti azt, hogy sok évszázadnyi kutatás után kiderült a népcsoport Indiai eredete.

Popovics György megyei elnök Szent István intelmeiből idézett beszédében, mely a kisebbségek fontosságára hívta fel Imre herceg figyelmét. A közgyűlés elnöke elmondta, hogy a megyében élő kisebbségek mindegyike egyforma helyet foglal el szívében. A beszédek után színes forgatag foglalta el a színpadot. A helyi általános iskola 3. osztályosai bajnai lakodalmast adtak elő a közönség nagy örömére.

Ezt követően az újonnan alapított díj bemutatását és a díjazott méltatását Kissné Oláh Anita, a Bajnai Cigány Kisebbségi Önkormányzat tiszteletbeli elnöke olvasta fel, aki nagyon sokat tett annak érdekében, hogy az országban is egyedülálló Vályi István Díj megszülethessen.

Elsőként Lévay Edit nyugdíjas védőnő vehette át a díjat – a cigányság napi gondjainak megoldásáért és felemelkedéséért, a cigány-magyar megbékéléséért végzett áldozatos munkája elismeréseként.
Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter