Close
2019. október
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Átadták a 2017-es Vásáry Tamás Ösztöndíjakat

2017. Már. 10. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Átadták a 2017-es Vásáry Tamás Ösztöndíjakat
 

Bánkövi Bence Balázs és Balázs Ádám Ferenc részesül idén a Vásáry Tamás Ösztöndíjban.

Az elismeréseket pénteken adta át a díj névadója és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Budapesten.

“A díjban a nagyság, a teljesítmény, a nagy életmű és az új kezdet ígérete találkozik” – fogalmazott Balog Zoltán, aki kiemelte azt is: Vásáry Tamás élete és munkássága már most olyan mérce, amely érdemes a népszerűsítésre és továbbadása.

A zenei kategória díjazottjáról, Bánkövi Bence Balázsról szólva a miniszter elmondta: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gordonka szakirányának hallgatója eddigi pályáján mindig a tökéletességre törekedett.

Az őt ajánló művész, Onczay Csaba szerint Bánkövi Bence Balázs az éppen aktuális zeneműveket képes rövid időn belül koncertképes állapotúra alakítani.

Balázs Ádám Ferenc a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium hallgatójaként került egy hátrányos cigány gyerekeket oktató tanodába, ahol azzal vívta ki tiszteletüket, hogy roma származásúként jogi egyetemre jár és nyári munkával kereste meg a tandíját – méltatta az önkéntes kategória díjazottját Balog Zoltán.

Hozzátette: miközben folyamatosan csökken az egyetemre járók száma, az elmúlt négy évben a roma hallgatók száma megduplázódott a felsőoktatásban.

Ez egy olyan eredmény, amelyre az egész ország büszke lehet.A kormány egy olyan erős roma és magyar középosztályt szeretne, amely az együttműködésben és nem a konfrontációban érdekelt – fogalmazott Balog Zoltán.

A 2013-ban, Vásáry Tamás zongoraművész, karmester 80. születésnapja alkalmából megalapított ösztöndíjat zenei és önkéntes kategóriákban ítélik oda évente egy-egy, legfeljebb 25 éves felsőoktatási hallgatónak vagy előkészítő képzésen részt vevő fiatalnak. Az ösztöndíj összege havi nettó 100 ezer forint egy éven át.

Az ösztöndíj két kategóriája a névadó szellemiségét jeleníti meg, hiszen a világhírű Kossuth-díjas zongoraművész és karmester életében is fontos szerepet játszik az önkéntes tevékenység.

(MTI)

Vásáry-ösztöndíj átadás

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter