Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Átadták a Deák téri evangélikus kulturális és lelkiségi központot

2016. nov. 11. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Átadták a Deák téri evangélikus kulturális és lelkiségi központot
 

Átadták Budapesten a felújított Deák téri evangélikus Insula Lutherana (lutheránus sziget) Kulturális és Lelkiségi Központot.

Az ünnepség keretében megnyitották az átalakított Evangélikus Országos Múzeumot és a benne kialakított, Luther öröksége című új állandó kiállítást.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pénteki ünnepségen kiemelte: a központ újabb gyöngyszeme annak a kultúrának, amiért az evangélikusok több száz éve helytállnak Magyarországon és a Kárpát-medencében.

A több digitális alkalmazással és interaktív játékkal gazdagított kiállítást méltatva azt mondta, hogy a tárlat segítségével a “gazdag múlt” része lehet a jövőnek, a 21. századnak.

A miniszter szavai szerint az evangélikusoknak ma is “van mondanivalójuk, és jelen akarnak lenni a város, az ország és az életünk közepén”. Erről tanúskodnak a múzeum utcára néző ablakainak teleírt, hatalmas spalettái is, amelyek minden arra járóhoz szólnak, nem csak a templomba betérőkhöz.

Balog Zoltán kitért arra is, hogy egy üzenetet mindig minősít a közvetítésének módja is.  A protestánsok szép, közös hagyománya a colloquium fratres, vagyis a testvérek beszélgetése. Ebben pedig ma Magyarországon az evangélikusok “mintha jobbak lennének, mint mások” – tette hozzá.

Ők képesek a saját köreikben a testvéri vitára, “mi pedig azt kérjük tőlük, hogy ne adják föl, hanem vonjanak be abba a vitakultúrába, amelyre olyan nagy szüksége van a magyar közéletnek, de a magyar kulturális és talán még a tudományos életnek is” – mondta a tárcavezető.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke arról beszélt, hogy az Insula Lutherana névben a sziget képe szemléletesen fejezi ki a magyarországi evangélikus egyház létformáját és küldetését 500 évvel a reformáció indulása után is. “Szórványhelyzetben, kicsiny szigetként élnek gyülekezeteink és intézményeik a Kárát-medence olykor békés, máskor nyugtalan, viharos tengerén” – mondta.

A szigetek azokért vannak – mutatott rá -, akik a tengeren utazva biztos kikötőt, nyitott, befogadó közösségeket keresnek. Az Insula Lutherana Központ küldetése, hogy nap mint nap lehetőséget adjon a tanulásra és a tanításra, “Isten dicséretére” és tetteinek hirdetésére a szószékről éppúgy, mint a múzeumi tárlókon keresztül vagy könyvek és cd-k segítségével. – közölte.

Mindez azokért van, azokat hívja, akik a “kavargó belvárosban” szeretnének itt kikötni, hogy lelkileg, szellemileg feltöltődjenek. Így szeretné ez a sziget Isten szeretetének Jézus Krisztusban megjelent gazdagságát és Luther Márton örökségét valóban közkinccsé tenni – tette hozzá Gáncs Péter.

Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője köszöntőjében hangsúlyozta, az ünnep, amely egyben a reformáció emlékévének evangélikus megnyitója, nem véletlenül került Márton napjára.

Azzal, hogy a Szent Márton-év lezárásához igazították a reformáció emlékévének kezdetét, arra akarnak rámutatni, hogy a magyar protestantizmus nagyobb szellemtörténeti, egyháztörténeti folyamat része.

A 300 millió forint kormányzati támogatással átalakított múzeum legfontosabb darabja Luther Márton saját kézzel írt végrendelete, és annak digitális bemutatása. Az ónémet szöveget lefedő üveglapon különböző korongokat cserélgetve nemcsak a szöveg magyar fordítása lesz olvasható, de a végrendeletben szereplő emberekről, Luther családjáról és a dokumentum Magyarországra kerüléséről is informálódhat a látogató.

A kiállítás három térből áll: főtér, templom, ház. A főtéren a végrendelet mellett szerepel egy preparált orgona, amelyhez odaülve bárki kipróbálhatja a hangszer regisztereit. Van egy az evangélikus egyház életét a kommunista diktatúra idején bemutató tárló és építészettörténeti érdekességek is, mint például a ’40-es években tervezett, de fel nem épített, egy forgószínpad segítségével evangélikus és református istentiszteletre egyaránt használható templom makettje.

A templomokat bemutató térben 3D-s filmen láthatók Budapest és néhány vidéki település evangélikus templomai, ugyanitt kirakós játék segítségével sajátíthatják el a látogatók, hogy milyen tárgyak kerülhetnek egy evangélikus templom oltárára.

A kiállítás harmadik része az evangélikus családok hagyományos mindennapjait, fontosabb ünnepeit mutatja be.

A háromosztatú kiállítótér alatt egy negyedik is helyet kapott: a vészkorszak idején több mint 2000 embert, köztük 1600 gyermeket megmentő Sztehló Gábor és a Deák téri templom lelkészeként szintén sokakat megmentő, bújtató Keken András tiszteletére berendezett óvóhely.

 (MTI)

Deák téri evangélikus kulturális és lelkiségi központot

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter