Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Átadták a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjakat

2012. Sze. 21. Egyéb | Hozzászólások

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2012. szeptember 21-én átadta a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjakat. Az ünnepélyes átadáson részt vett Latorcai Csaba, az EMMI nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is. Közlemény.

 

A második alkalommal meghirdetett ösztöndíj célja, hogy segítse a Magyarországon élő nemzetiségekhez tartozó középiskolás, kiemelkedő képességű tanulókat a felsőfokú oktatási intézményben történő továbbtanulásukban. Ehhez az ösztöndíjat elnyert 12 tanuló havonta hatvanezer forint támogatásban részesül.


A nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjra a nemzetiségi két tanítási nyelvű és anyanyelven tanító gimnáziumok tanulói pályázhatnak, a támogatást iskolánként egy tanuló nyerheti el. Az ösztöndíj mértéke tanulónként havonta hatvanezer forint, amelyet a megállapítását követő szeptember 1. napját követő két tanítási évben folyósítanak a pályázatot elnyert tanulóknak. Az ösztöndíj a tanév 10 hónapjára szól.

2012-ben a benyújtásra jogosult 16 iskolából 12 élt a lehetőséggel, melyek összesen 23 érvényes pályázatot adtak be. Az elbírálás során fontos szempont volt a tanulmányi eredmény – a teljes támogatási időszakban el kell érnie minimum a 4,00 átlagot – de megvizsgálták a tanulók szociális hátterét, a nemzetiségi életben (az iskolájukban és lakóhelyükön) kifejtett aktivitásukat, és az esetleges továbbtanulási terveiket is.

A Magyarországon élő nemzetiségek közösségei a maguk sajátosságaival az összmagyar kultúrát gazdagítják. Fontos, hogy hagyományviláguk, értékrendjük minél tovább fennmaradjon, ehhez szükséges, hogy a közösségen belül legyenek magas tudással rendelkező, identitásukat felvállaló értelmiségiek. Az ösztöndíj elősegíti egy olyan nemzetiségi értelmiségi réteg kialakulását, amelynek tagjai tanulmányaik befejeztével visszatérnek gyökereikhez és segítik nemzetiségi közösségüket.

A Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjat 2012-ben elnyert tanulók listája megtalálható a mellékletben vagy innen letölthető.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma, Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)

Fotók: kormany.hu
Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter