Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Átadták a Vásáry Tamás Ösztöndíjakat

2016. jún. 13. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Átadták a Vásáry Tamás Ösztöndíjakat
 

Zenei kategóriában Sveda Brigitta, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus zongora szakos hallgatója, önkéntes kategóriában pedig Szajkó Cintia, a Miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium hallgatója vehette át hétfőn a Vásáry Tamás Ösztöndíjat.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében azt hangsúlyozta: az ösztöndíj egyik üzenete, hogy élnek közöttünk olyan különleges emberek, akiknél a művészeti teljesítmény és az embertársak iránti felelősség összekapcsolódik. Hozzátette: a művészet és az önkéntesség együtt az igazi, tehát ha az ember amellett, hogy a munkájában jól teljesít, képes időt és energiát fenntartani, hogy mások javára szolgáljon. Balog Zoltán rámutatott: önkéntes kategóriában azt díjazzák, aki terjeszti a segítés kultúráját, aki egyéniből közösségit, egyszeriből többszörit teremt.

Sveda Brigittáról a miniszter elmondta: már több nemzetközi versenyt megnyert, egyebek mellett a Chopin országos zongoraversenyt és a zágrábi Nemzetközi Zongoraversenyt, ezért szeretnék úgy támogatni, hogy mindaz, ami a művészetéből kinő, a közösség hasznára lehessen. Szajkó Cintia a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tagjaként tevékenykedik, és “be akarja bizonyítani, hogy érdemes” – idézett a díjazott önéletrajzából a miniszter, hozzátéve: érdemes olyan embereknek segíteni, akiket mások már leírtak, akik nehéz körülmények között élnek, érdemes szorgalmat, kitartó munkát és energiát fektetni a tehetségbe, hogy végül a közösséget szolgálhassa.

A 2013-ban, Vásáry Tamás zongoraművész, karmester 80. születésnapja alkalmából megalapított ösztöndíjat zenei és önkéntes kategóriákban ítélik oda évente egy-egy, legfeljebb 25 éves felsőoktatási hallgatónak vagy előkészítő képzésen részt vevő fiatalnak. Az ösztöndíj összege havi nettó 100 ezer forint egy éven át. Az ösztöndíj két kategóriája a névadó szellemiségét jeleníti meg, hiszen a világhírű Kossuth-díjas zongoraművész és karmester életében is fontos szerepet játszik az önkéntes tevékenység. Az idei Vásáry Tamás Ösztöndíjat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Vásáry Tamás adta át.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter