Close
2018. szeptember
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Átvették kinevezésüket az újonnan megválasztott kórházigazgatók

2012. dec. 1. Hírek | Hozzászólások
Átvették kinevezésüket az újonnan megválasztott kórházigazgatók
 

Az újonnan megbízott kórházigazgatók szombaton vették át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől öt évre szóló kinevezési okiratukat Budapesten.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) július 29-én írt ki pályázatot az állami fenntartásba került városi egészségügyi intézmények intézményvezetői álláshelyeire, illetve azoknak a korábbi megyei önkormányzati és fővárosi egészségügyi intézményeknek a főigazgatói posztjára, amelyeknél  pályázatot előzőleg eredménytelennek nyilvánították. A 47 vezetői tisztségre kiírt pályázat 32 poszt esetében zárult eredményesen.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ünnepségen elmondta: a kórházak és fenntartójuk, a GYEMSZI, valamint az ágazatvezetés közötti kapcsolatban kultúraváltásra, valóságos párbeszédre van szükség. Mint kifejtette: azt szeretné, hogy a kórházvezetők egyfajta nagykövetként az intézmények dolgozóinak és betegeinek közvetítsék, hogy a bajban, a betegségben számíthatnak az államra, velük pedig osszák meg a rendszerrel kapcsolatos megoldási, újítási javaslataikat.

A miniszter nemzetstratégiai kérdésnek nevezte, hogy sikerüljön új viszonyt teremteni az állam és az állampolgárok között. Mint kiemelte: az egészségügyben is radikális változások zajlanak, de mindennek célja, hogy egy átlátható, fenntartható, biztonságos rendszert hozzanak létre.

Balog Zoltán az első jelentős sikernek, áttörésnek nevezte az egészségügyben a kórházak állami átvételét, de kiemelte: nem csak ennyit akartak, a további lépések – például a kórházak adósságállományának rendezése – most következnek.

Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója azt mondta: a jövő évben a kórházi ellátásban a minőség és a szervezetfejlesztés kap hangsúlyosabb szerepet.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta, hogy a kinevezési dokumentumokhoz vezetői nyilatkozatot is mellékeltek, amelyben írnak a betegekről, a szakmai csapatmunkáról, de kitérnek arra is: nem szabad, hogy a rendszer újabb két évtizedig változatlanul maradjon. Most a kórházigazgatók is részesei lettek annak a munkának, hogy “egyszer rendet tegyenek az egészségügyben”. Ezzel együtt viszont az intézményvezetőktől azt várják, hogy a rendszer megújulásán folyamatosan dolgozzanak – mondta az államtitkár, hozzátéve, “nehéz az a frontszolgálat, amelyet az ellátás érdeke kíván tőlük”.

Szócska Miklós kiemelte: igyekeznek olyan csapatszellemet kiépíteni a kórházvezetőkkel és a térségi vezetőkkel, hogy érezzék, nincsenek egyedül. Az újonnan kinevezett intézményvezetőknek azt mondta: ahol korrekcióra van szükség, ott javítsák ki. Ehhez minden segítséget megadnak – fűzte hozzá az államtitkár.

A 47 kórház vezetői posztjára kiírt pályázat 15 esetben eredménytelenül zárult. Ezek közül 11 helyen 30 napon belül új pályázatot írnak ki. A többi kórházban nem írnak ki újabb vezetői pályázatot, mivel azoknak ez év végéig más intézményekkel kell integrálódniuk.

MTI, EMMI

Fotó: Soós Lajos, MTI / Árvai Károly, kormany.hu 

Kórházigazgatók

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter