Close
2019. október
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Augusztus 20. – Balog Zoltán: a népművészet fontos része Szent István örökségének

2017. aug. 19. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Augusztus 20. – Balog Zoltán: a népművészet fontos része Szent István örökségének
 

A népművészet fontos része Szent István örökségének, a népművészet mesterei a magyar jövőnek alkotnak, amikor nemcsak a múlt egy darabját őrzik, hanem azt alakítják, megújítják – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából rendezett népművészeti díjátadón szombaton a budai Várban.

Kiemelte: a magyar állam létrehozott egy olyan alapot, egy folyamatos, évenkénti támogatást, amelyből évente 5 milliárd forinttal szeretnék támogatni a helyi alkotóközösségeket, népművészeti, népi kultúrát ápoló csoportokat.

Hozzátette: a Csoóri Sándorról elnevezett alap idei 2,5 milliárd forint forrásához már hozzájuthatnak az érdeklődők.

A miniszter emlékeztetett: Csoóri Sándor élete és írásai is arról szólnak, hogy a 21. századi magyarságnak nemcsak valamilyen cifraságként, díszletként van szüksége a népi kultúrára és annak bölcsességére, nemcsak a tárgyiasult formájára van szükség, hanem a felismeréseire, életszemléletére.

“Egyre több olyan közösség van Magyarországon, és egyre több olyan egyéni alkotó él a Kárpát-medencében szerte, akik számára a népi kultúra nem egyszerűen valamilyen szabadidős tevékenység, hanem az életük szerves része” – mutatott rá Balog Zoltán.

Úgy vélekedett, hogy minden újrakezdéshez belső tartalomra, erőre és tartásra van szükség, amelyhez pusztán a pénz nem elég, s amelyet a kultúránk ad. Ha hagyományainkra, az évszázadok során felhalmozott értékeinkre építünk, abból előbb-utóbb a gazdaság számaiban is megmutatkozik valami – közölte.

“Önök művészi szinten úgy őriznek és teremtenek újat, hogy ezzel példát és utat is mutatnak” – méltatta a miniszer a díjazottakat, hozzáfűzve: ezzel együtt az alkotók fogyaszthatóvá is teszik a népi kultúrát. “Önökre tekintve elhisszük, hogy Magyarországon a népi kultúrának van jövője” – hangsúlyozta.

Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából Balog Zoltán a népművészet területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismerésként a Népművészet Mestere díjat adott át tíz népművésznek: Szolga-Géczi Julianna révi fazekasnak, Tankó Dezső furulyásnak, Takács Piroska énekesnek, Gilyén Miklós táncosnak, ifjabb Kalló Ferenc táncosnak, Kovács Zoltán csont- és szarufaragó népi iparművésznek, Les Gábor fazekasnak, Paranai Józsefné hímzőnek, Szakáll Miklósné énekesnek, Szilágyi Anna népdalénekesnek és táncosnak.

Kiemelkedő népművészeti alkotó- vagy előadóművészi teljesítménye érdekében a miniszter a Népművészet Ifjú Mestere díjban kilenc alkotót részesített. A kitüntetést Farkas Ágnes és Móricz Bence, Sánta-Bíró Anna és Sánta Gergő, valamint Farkas Fanni Rita és Kiss Balázs Péter néptáncosok, Farkas Gergely nemezkészítő, Józsa Tamás Péter néptáncos és Pusko Márton népzenész, prímás érdemelte ki.

(MTI)

Népművészeti díjátadó

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter