Close
2018. október
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Az egyházak segítsége nélkül nincs roma felzárkózás

2010. okt. 8. Egyéb | Hozzászólások

MNO – WA 

Fotó: Frigyesy Ágnes


Balog Zoltán szerint a tervezett európai roma keretstratégia részeként át kell tekinteni, hogy a szociális ellátórendszer mennyiben segíti a munkavállalást. A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár Tőkés László EP-alelnökkel közös pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten kitért arra is, hogy az egyházak segítsége nélkül nem lehet előrelépni romaügyben.

Balog Zoltán a konkrét tervek közül az egyházak képviselőivel tervezett megállapodást említette a kollégiumok létrehozásáról. Az államtitkár kiemelte: a szociális ellátórendszereket úgy kell átalakítani, hogy a munkavállalást segítsék. Hangsúlyos helyen kell szerepeltetni a belbiztonság kérdését is – mondta, s utalva a franciaországi történésekre úgy értékelte: azok az emberek olyan bűnözők áldozatai, akik mások nyomorából akarnak pénzt csinálni. A kormánypárti politikus nagyon fontosnak tartotta a stratégia kapcsán a jó gyakorlatok összegyűjtését és az értékek bemutatását is, különös tekintettel a cigány kultúra területére.

Balog hangsúlyozta: az egyházak segítsége nélkül nem lehet előrelépni romaügyben. A konkrét lképzelések közül az egyházak képviselőivel tervezett keretmegállapodást említette kollégiumok létrehozásáról. Ugyanakkor kitért arra is, hogy mindenkivel szeretnének együttműködni, aki javítani és nem rontani szeretne a helyzeten. Mint kifejtette: a tapasztalatok szerint azok a programok működőképesek, amelyekbe az érintetteket is bevonják. Az a cél, hogy a romák ott boldoguljanak, ahol születtek – fűzte hozzá.

Tőkés László, az Európai Parlament néppárti alelnöke szintén szólt arról, hogy az egyházakat is mozgósítani kell a cigányság felzárkóztatása érdekében. Fontosnak nevezte, hogy az unió, az Európa Tanács és az Európai Parlament összefogjon a tagállamokkal a cigányság helyzetének megoldása, szülőföldön maradása érdekében. Ezt tartanám az igazi megoldásnak és járható útnak – fogalmazott.

Utalt az Európai Néppárt múlt hónapban Budapesten tartott rendezvényére, ahol Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a magyar elnökség egyik legfőbb feladata az Európai Roma Keretstratégia kidolgozása. Ennek folytatására a soron következő lengyel EU-elnökség jelenthet garanciát. A cigánykérdés messzemenően európai ügy, erre európai megoldást kell találni – mutatott rá Tőkés, aki szerint ugyanakkor magyar nemzeti ügynek is minősül egyben.

Kitért arra is, hogy az elmúlt húsz évben semmilyen előrehaladás nem történt, nagyon sok tekintetben romlott a cigányság helyzet. A néppárti politikus úgy látta, az Európai Parlamentben a kérdés átpolitizálódott, s ezzel éppen a lényegről terelődik el a figyelem. A sajtótájékoztatón kiosztott nyilatkozatában azt írta, a szocialista-liberális tábor a cigányok európai helyzetének megítélését szélsőséges elfogultsággal hajlamos az őket sújtó diszkriminációra, kirekesztésre és rasszizmusra leszűkíteni.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter