Close
2019. február
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Az Országgyűlés utolsó ülésének utolsó interpellációja

2010. feb. 23. Egyéb | Hozzászólások

A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány tanulmányi ösztöndíjakra 2004-ben 1 milliárd 101,6 millió Ft-ot fordítot. Ennek ismeretében érthetetlen és arcpirító, hogy a 2010-es költségvetési törvényben a MACIKA céljaira mindössze 400 millió Ft-ot tervezett a kormány, mely Teleki László szocialista romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott módosító javaslata nyomán, 315 millió Ft-ra csökkent.

Balog Zoltán és Orbán Viktor

85 millió Ft közpénz pedig a Világbank, illetve a Soros György-féle Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány által működtetett Roma Oktatási Alaphoz vándorolt. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a MACIKA által 2009-ben támogatásra javasolt több mint 13.000 roma gyermek ösztöndíjára a 2009-es források kevésnek bizonyultak, s azokat 82 millió forinttal ki kell egészíteni – jegyezte meg a politikus.

Hírek szerint ezt a többletkiadást nem kívánja finanszírozni a Bajnai-kormány – mutatott rá a képviselő, hozzátéve: így a MACIKA 2010-es támogatása 233 millió Ft-ra csökken. Így már remény sincs arra, hogy az előző évek gyakorlatának megfelelően, a MACIKA hiánypótlást kérjen több ezer olyan gyermektől, akik pusztán pályázatuk alaki hiányosságai miatt nem részesülhettek ösztöndíjban 2009-ben.

Balog Zoltán elmondta: a sajtóban napvilágot látott hírek szerint, a nemzetközi hátterű, anyagiakban bővelkedő Roma Oktatási Alap, a Teleki Lászlónak köszönhetően a MACIKÁ-től elvett, 85 millió forintos magyar költségvetési támogatásból 30 milliót kíván fordítani “9 fő külföldi alkalmazottjának adó- és járulékterheire”. További 15,39 millió forintot szán az alapítvány civil szervezetek “technikai támogatására”. Ez sokak szerint a már máshonnan jól ismert szakértői tanulmányok öszszeollózásának fedőneve – jegyezte meg a politikus.

Meddig folytatódhat még a roma pénzek elherdálása? Hogy tud Miniszter úr azon roma diákok ezreinek a szemébe nézni, akik 2010-ben nem jutnak ösztöndíjhoz a szocialista kormány átgondolatlan, pazarló politikája miatt, s így adott esetben nem fogják tudni folytatni tanulmányaikat? Ha 2010 májusától Önök folytathatnák a kormányzati munkát, miből finanszírozná a MACIKA közel 300 millió Ft-os hiányát? Érez-e személyes felelősséget és szégyent, amiért Ön is részt vesz a magyarországi cigányság integrációja legsikeresebb intézményének ellehetetlenítésében? – tette fel kérdéseit Balog Zoltán.

Korózs Lajos válaszában elmondta, hogy a MACIKA a tavalyi évre 315 millió forintot kapott, a pályázati kiírásban pedig az szerepelt, hogy a kuratórium alkalmazhatja a rászorultság elvét a pénzek kiosztásában. Azonban ezt nem tette meg, éppen azért, hogy mindenkit támogathassanak – jegyezte meg Korózs Lajos, hozzátéve: ezért a 2009-re szánt támogatás összegét ki kellett egészíteni a 2010-es támogatás egy részével.

Az összeg felével speciális támogatás biztosítanak olyan felsőoktatásban résztvevő diákok számára, akik külföldi intézményben akarnak tanulni, a fennmaradó részt pedig 3 oktatási projekt megvalósítására használták fel – tájékoztatott a politikus.

Balog Zoltán viszontválaszában kijelentette: furcsa, hogy egyetértettek azzal, hogy elvegyenek pénzt a MACIKÁ-tól, s most azzal is egyetértettek, hogy amit vissza akartak adni, azt a MACIKA nem fogadta el.

Az Állami Számvevőszék egy jelentésében tételesen felsorolta, hogy miként kellene szétosztani a támogatásokat, de a kormány ezzel nem foglalkozott – húzta alá a fideszes képviselő.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter