Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Az összmagyar összefogásért emeltek szót a Kárpát-medencei ökumenikus nagytalálkozón

2012. dec. 2. Hírek | Hozzászólások
Az összmagyar összefogásért emeltek szót a Kárpát-medencei ökumenikus nagytalálkozón
 

Hajdúdorog adott otthont szombaton az idén negyedik alkalommal megrendezett Kárpát-medencei ökumenikus nagytalálkozónak, amelyen világi és egyházi méltóságok a határon túli magyar közösségek megmaradásáért és az összmagyar összefogásért emeltek szót.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a hajdúdorogi székesegyházban úgy fogalmazott: “ma azért sír Mária, mert nincs együtt az, ami összetartozik, nincs együtt az, ami egymásnak van teremtve”.

Szavai szerint az advent egymáshoz vezeti azt, ami összetartozik. Ma sok esetben nincs együtt a fiú az apával, a politikus a választópolgárral, az állam az állampolgárral, az EU Magyarországgal, magyar a magyarral, ember az emberrel és ember a teremtőjével – hangoztatta Balog Zoltán.

Megítélése szerint nincsenek együtt a generációk sem, valamint “a férfiak és nők sem úgy, ahogy egymásnak teremtette őket az Isten”. A miniszter megköszönte Tőkés Lászlónak és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspöknek, hogy 2009-ben “elindították ezt az imahadjáratot. Mert ma hadjáratot kell folytatnunk az összetartozásért.”

Egymásra találás nélkül nem lesz jó iskola, felzárkózás, kultúra és jó nemzet sem a Kárpát-medencében – mondta Balog Zoltán a székesegyházat zsúfolásig megtöltő vendégeknek és híveknek.

Tőkés László néppárti európai parlamenti képviselő és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke egyaránt a romániai magyarok nemzetiségi jogaiért szállt síkra, kiemelve az anyanyelv használatához fűződő elidegeníthetetlen jogot.

Toró T. Tibor szerint nem a szlovákok, a románok vagy más népek a magyarság ellenségei, hanem a központosított többségi nemzetállamok létrehozására irányuló törekvések, amelyekkel csorbítják a kisebbségek jogait.

A politikus kijelentette: a Kárpát-medencei magyarság gyarapodásához és tartalmas jövőjének biztosításához egyetlen megoldás, “jogunk, célunk, eszközünk és jövőképünk a közösségi autonómia”.

Az autonómia megítélése eszköz és jövőkép a magukat önkormányozni képes Kárpát-medencei magyar régióknak. Az autonómiáért folytatott “szabadságharcot” – hívta fel a figyelmet – békés és demokratikus eszközökkel kell megvívni. Ehhez a harchoz egységre buzdította az anyaországi és határon túli politikusokat, egyházakat és civil szervezeteket is, illetve reményét fejezte ki, hogy a romániai választások után két párt is képviselni fogja a magyarságot a bukaresti törvényhozásban.

Az alkonyati istentisztelettel kezdődött találkozón felszólaltak hazai és határon túli egyházi méltóságok, majd a Himnusz eléneklésével zárult a találkozó.

MTI, EMMI

Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter