Close
2019. július
h k s c p s v
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Balog: 2018-ban 97 milliárddal több jut oktatásra

2017. máj. 25. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog: 2018-ban 97 milliárddal több jut oktatásra
 

A magyar gazdaság állapota lehetővé teszi, hogy plusz források jussanak az oktatásra és az egészségügyre. A 2018-as költségvetésben 97 milliárd forinttal több pénz van oktatásra, mint az idén – mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Esztergomban, ahol az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye köznevelési intézményeinek dolgozói tartottak konferenciát.

Balog Zoltán kitért arra is: egyházi iskolába 208 ezer tanuló jár, az állami iskolákban 270 ezren tanulnak hittant, fakultatív hittanra pedig 327 ezren járnak.

Az első osztályban minden második gyerek tanul hittant, a nem vallásos szülők is bizalommal fordulnak az egyház felé – mondta. “A magyar társadalomnak egy jelentős része úgy gondolja, hogy kaphat valamit az egyháztól, és erre a kérésre jól válaszolni nagy kihívás” – hangsúlyozta a miniszter a konferencia csaknem hétszáz résztvevője előtt.

Balog Zoltán elmondta, 2016 végén 54 milliárd forintos program indult az egyházi oktatás fejlesztésére, valamint a kormány 2 milliárd forinttal támogatta az egyházi iskolákban használható tankönyvek kidolgozását.

A miniszter kijelentette, “tudatosan utasítsuk vissza azt a vádat”, hogy az egyházi iskolarendszer elitképző és nem törődik a szegényekkel, miközben a hátrányos helyzetű tanulóinak száma körülbelül megegyezik az állami iskolarendszerével.

Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy még államtitkárként Erdő Péter bíborossal közösen alapították a keresztény roma szakkollégiumi hálózatot. Ma az egyházak fenntartásában több városban, összesen csaknem 300 fiatal teljes ingyenességgel lakik, étkezik és szellemi segítséget kap hátrányainak leküzdéséhez.

A szakkollégiumi hálózat eredménye is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt 2-3 évben megduplázódott az egyetemre járó roma fiatalok száma – mondta a miniszter, majd kijelentette: “nekünk az az érdekünk, hogy ebben az országban olyan roma középosztály legyen”, amely az együttműködésben érdekelt, nem a konfrontációban.

Erdő Péter bíboros köszöntőjében kiemelte, a katolikus oktatási intézmények dolgozói a legnagyobb iskolarendszer tagjai. Hozzátette: ma világszerte csaknem 60 millióan járnak a katolikus iskolarendszerbe, aminek Európában némileg csökken a látogatottsága.

“Európában tíz év alatt 144 iskolával lett kevesebb. Ha belegondolok, hogy az elmúlt tíz évben hazánkban hány katolikus iskola nyílt, akkor azt kell mondanom, hogy a veszteség európai szinten háromszor akkora lett volna Magyarország nélkül” – mondta a bíboros.

A konferencián előadást tartott Luis Antonio Tagle bíboros, Manila érseke, aki 2012 óta a Katolikus Nevelés Kongregációja tagja, valamint részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A konferenciát az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága rendezte. A szervezet a főegyházmegye tizenöt közoktatási intézményének huszonöt tagintézményét tartja fenn. Ezek közül 5 óvoda, 12 általános iskola, 4 gimnázium, egy kollégium és egy sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok általános- és szakközépiskolája.

A főegyházmegye oktatási intézményeibe csaknem hatezer gyermek jár, ez a magyarországi katolikus közoktatási intézményekben tanulók mintegy 5 százaléka.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter