Close
2018. szeptember
h k s c p s v
« máj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Balog Zoltán: a legjobbak közé tartozik az önállóvá váló Állatorvostudományi Egyetem

2016. jún. 30. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán: a legjobbak közé tartozik az önállóvá váló Állatorvostudományi Egyetem
 

Az oktatás, a kutatás és a szakmai beállítottság területén már most is a legjobbak közé tartozik az Állatorvostudományi Egyetem – mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a fővárosban, a felsőoktatási intézmény július 1-i önállóvá válása alkalmából rendezett ünnepségen.

Balog Zoltán úgy fogalmazott: alapítnak egy egyetemet, s ez azt jelenti, nemcsak a múltban bíznak, hanem a jövőben is. Azt ünneplik, hogy az állatorvostudományi egyetem teljes felhatalmazással bíró gazdája nemcsak az állatorvos képzésnek, hanem a kutatásnak is – közölte a miniszter, aki beszélt arról is, hogy az oktatás és kutatás egyaránt felelősséget jelent a hallgatók, a nemzet szolgálata és az állatorvostudomány tárgya, az állatvilág iránt is. A tudományetikai kérdéseket pedig soha sem kapcsolhatják ki, amikor 21. századi színvonalon akarnak oktatni, kutatni – rögzítette.

Balog Zoltán azt mondta, hogy az oktatás, a kutatás és a szakmai beállítottság területén már most is Magyarország legjobbjai közé tartozik az Állatorvostudományi Egyetem, amely ismert, megbecsült a nemzetközi mezőnyben is. Kitért arra, hogy a hallgatók 60 százaléka külföldről érkezik, s az egyetemistákat igazi nemzetközi környezet fogadja. A miniszter szólt még arról is, hogy míg 2010 első negyedévében 3,4 százalékos volt a bejelentett diplomás munkanélküliség, addig ez az idei év hasonló időszakára 2,7 százalékra csökkent, ami ma Európában a legjobb adat. Megjegyezte, hogy 2010-14 között az unió 28 tagállamában 4,1 százalékkal nőtt a diplomások aránya, míg ez az arány Magyarországon ennek duplája volt.

Sótonyi Péter, dékán kiemelte: az egyetemi élet meghatározó pillanatához érkeztek, újra önállóvá válik állatorvosi egyetem. A jövőbeni fejlődés szempontjából az önálló egyetemi státusz alapvető jelentőségű, és e napot mindannyian sikerként élik meg – mutatott rá, és felidézte a 229 éves a magyar állatorvosi oktatást. Felelősség a múlt és a jövő iránt, a hagyomány érték- és közösségteremtő erő – fogalmazott a dékán, aki szerint az egyetem képzéseire mindannyian büszkék lehetnek. Kitért arra, az elmúlt évek sok változást hoztak, de az alapelvek nem változtak, a képzés célja, hogy olyan állatorvosokat képezzenek, akik a hivatás bármely területén megállják helyüket. Szólt arról is, hogy az elmúlt években a szakma figyelme egyre inkább élelmiszerek biztonsága felé fordult, majd megemlítette, hogy számos szervezeti egységet is érintő változást hajtottak végre, több új tanszéket alapítottak, több, önerőből végrehajtott nagyberuházás történt. A képzés az egyetemen a magyar mellett angolul és németül is folyik, és a világ közel 40 országából érkező hallgatók száma messze meghaladja a magyar hallgatókét. Az európai országok minden honosítási eljárás nélkül elfogadják az egyetem diplomáját – tette hozzá. Jelezte: egyenrangú szakmai és tudományos kapcsolatot kívánnak ápolni az agrár és orvostudományi képzést folytató felsőoktatási intézményekkel. Célként jelölte meg az amerikai akkreditáció elérését is.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte: tudás nélkül nem lehet sikeres gazdaság és sikeres gazdaság nélkül nem lehet hosszú távon eredményes az oktatás. A két terület egymásra utaltságát hangoztatta, és fontosnak nevezte, hogy az egyetem részéről látják a nyitottságot a gazdaság iránt. Azt kívánta, a lehető leghatékonyabban éljenek az önállósággal, és együttműködésük maradjon meg a jövőben is. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke levelében méltatta az önállóvá váló állatorvostudományi egyetemet, amelynek tudása – mint kiemelte – nemcsak a magyar, hanem a világörökség része is. A gödöllői Szent István egyetemből kiváló és július 1-től önállóvá váló intézmény ünnepségén felszentelték az egyetem zászlaját, majd az alma mater kertjében felavatták az őshonos magyar kutyafajták szobrait.

(MTI)

ÁE

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter