Close
2019. október
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog: a romák becsületet és tisztességet szereznek a munkával

2018. Már. 20. Fotók, Hírek | Hozzászólások

A romák becsületet és tisztességet szereznek a munkával és a tanulással – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán, a romák számára indított Nő az esély című program keretében képesítést szerzők bizonyítványosztásán.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, a romák ezzel nemcsak maguknak, hanem saját etnikai csoportjuknak is megbecsülést szereznek, ami nagyon fontos. Minél több tisztességesen dolgozó roma fiatalt látnak az emberek, annál kevésbé maradnak meg az elő- és utóítéletek, amelyek egyébként sajnos jelen vannak a világban, így Magyarországon is – mondta.

A program jelen szakaszában mintegy hatvan roma nő és férfi szerzett gyermek- és ifjúsági felügyelői képesítést és vehette át bizonyítványát a minisztertől.

Az ünnepségen elhangzott, a képzést biztosító és a munkához jutást segítő, 2016 novemberében indult fejlesztéspolitikai projekt keretében jelenleg nyolcszáz ember foglalkoztatása valósul meg.

A gyermekvédelmi központban megtartott eseményen Balog Zoltán a végzettekhez szólva azt mondta, a hátrányos helyzetűek világában az egyetlen esély a munka és a tanulás, ez a cél pedig nem változott az elmúlt harminc évben sem.

Olyan programok kellettek, amelyben valóságos munka és tanulás van, ennek hiányában csalódást szenvednek el az ezekbe bevont emberek – tette hozzá a miniszter.

Megemlítette, ebben a programban példamutatóan sikerült összekapcsolni a foglalkoztatást és az oktatást, ezzel más kezdeményezéseknek példát teremthetnek.

Összesen mintegy 1100 roma nő és néhány férfi részesül támogatott foglalkoztatásban két éven keresztül, ebből egy év a kötelező foglalkoztatás, az ezen felüli továbbfoglalkoztatás pedig 95 százalékos eredményességű – ismertette a miniszter, megjegyezve, ez is azt jelzi, hogy sikerült megtalálni a kapcsolatot az ellátórendszer és a felzárkóztatási programok között.

Elmondta, a résztvevők már az oktatási folyamat alatt betekintést nyerhettek a gyermekfelügyelői munkakörbe, a gyakorlatban alkalmazták a tanultakat, majd megszerezték a szükséges bizonyítványt.

A munkáltatók pedig vállalták, hogy felveszik az ott végzetteket és legalább egy évig foglalkoztatják, ennek letelte után pedig továbbfoglalkoztathatják őket – közölte Balog Zoltán.

Utalt arra, hogy a munkaerőhiány az állami rendszerekben is megjelent. Gyermekekkel foglalkozó szakemberekre a jövőben is komoly szükség lesz, így a képzetteknek nagy esélyük lesz arra, hogy a szakmájukban dolgozzanak – mondta a miniszter.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter