Close
2019. október
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog: a tehetséggondozás az egyik legfontosabb nemzeti ügy

2018. feb. 26. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog: a tehetséggondozás az egyik legfontosabb nemzeti ügy
 

A tehetséggondozás az egyik legfontosabb nemzeti ügy, és az a cél, hogy minél többen jussanak hozzá azokhoz a lehetőségekhez, amelyek a tehetség kibontakoztatásához elengedhetetlenek – mondta Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten.

A tárcavezető, aki a 2017-es nemzetközi diákolimpiákon eredményesen szereplő tanulóknak és felkészítő tanáraiknak adott át elismeréseket, kiemelte: az erre fordított összeget 2009 óta a magyar költségvetésben a hatszorosára növelték, tavalyig több mint 17 milliárd forintot biztosítottak több mint 10 ezer pályázat megvalósítására.

Kitért arra is, hogy a 2010-es évek elején mintegy 50 ezren ajánlották fel adójuk második egy százalékát tehetséggondozásra, mostanra ez a szám 300 ezer körül van.

Hozzátette: évente 350 ezer tehetséges fiatal vesz részt különböző tehetséggondozó programokban, s amióta ezek elindultak több mint két millióan kapcsolódtak be.

Balog Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy Budapesten van az európai tehetség központ és magyar javaslatra döntöttek az európai tehetségnap bevezetéséről.

Ennek az az üzenete, hogy szükség van a csúcsteljesítményekre, a példákra, hogy időről-időre érdemes megostromolni a világ tetejét.

A miniszter kitért arra, hogy tavaly 34-en képviselték a magyar színeket a nemzetközi diákolimpiákon, ahonnan 7 arany, 14 ezüst és 4 bronzéremmel tértek haza.

Meggyőző eredménysor, amely mindenkinek örömet szerzett – értékelt a tárcavezető, hozzátéve: egyéni teljesítmény, közös siker. Rámutatott: ezek a diákok a piros-fehér-zöld színeket is képviselték, s egyúttal azt is, amit ennek az országnak az életében a tudomány jelent.

Balog Zoltán úgy fogalmazott: a magyar diákok évről évre elhelyezik Magyarországot a tudomány világtérképén.

Jelezve egyúttal, hogy vannak a világ élvonalához tartozó oktatási intézményeink, ahonnan kőkemény munkával a legjobbak közé lehet érni.

Kitért arra is, hogy a felsőoktatási kerekasztallal közösen kimunkálták annak feltételeit, hogy a díjazottak a nemzeti kiválóság programban alanyi jogon kutatói ösztöndíjat kapnak felsőoktatási tanulmányaik során.

A miniszter bejelentette: 2019-ben Magyarország rendezi a csillagászati, asztrofizikai és biológiai diákolimpiát.

Beszélt arról is, hogy nem lehet elmenni a kritikai hangok mellett az oktatás világában, mert önellentmondásnak tűnhet, hogy az oktatási rendszer egyszerre képez csúcstehetségeket, másrészről pedig nehezen viselik a tanulók a leterheltséget. Meg hallgatni újra és újra azokat, akik benne vannak ebben a világban.

Hozzátette: a világ változik, másképp kell tanulni, ahogy eddig tették, és a megfelelő arányokat meg kell találni.

Az arányok megtalálását a tanárokra bízná, akik a legjobban értenek ehhez, a teher elosztását pedig az intézményvezetőkre – mondta a tárca vezetője.

Palkovics László oktatási államtitkár arról beszélt, hogy nem szabad az ellendrukkerekre hallgatni, akik a céloktól eltéríteni akarnak bennünket.

Győztes bárkiből lehet, és sokszor a kitartás, a tudás iránti vágy hozza ezt el, és nem a velünk született tehetség – vélte.

Azt kívánta, hogy olyan pályát fussanak be, ami méltó tehetségükhöz, szorgalmukhoz.

(MTI)

Díjátadó

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter