Close
2019. október
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog: az egyházak szeretetszolgálata inspirálja az állami rendszert

2017. jan. 28. Fotók, Hírek | Hozzászólások

Az egyházak szeretetszolgálata képes inspirálni az állami rendszert – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díj átadó ünnepségén szombaton Budapesten.

Balog Zoltán kiemelte: az egyházak az oktatásban, a szociális ellátásban és az egészségügyben “saját jogon” végzik szolgálatukat, nem pedig az állami rendszert kiegészítve.

Hozzátette: “fontos, hogy így tekintsünk szolgálatukra”, mert “csak így van esélyünk tanulni tőlük”.

A miniszter szerint szükség van a szemléletformálásra, hogy az állam “humán szolgálata” ne zárt ajtók mögött végzett munka legyen, hanem a közösség együtt vállalt szolgálata.

Balog Zoltán rámutatott: Dizseri Tamás ebben is példát mutatott, hiszen nemcsak egy református gyerekkórházat akart építeni, nemcsak egy kis szeletet akart az állami rendszerből, hanem úgy tekintett az egész országra, mint amelyben az egyházi szolgálatnak inspiráló, szemléletformáló szerepe kell, hogy legyen.

A Bethesda Kórház, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinata, a Dunamelléki Református Egyházkerület és a németajkú protestáns gyülekezet fóruma által alapított kitüntetést Derencsényi Zsuzsanna, a Schweitzer Albert Szeretetotthon nyugalmazott igazgatója kapta idén.

Az elismerést Balog Zoltán és Bogárdi Szabó István, az Magyarország Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke adta át.

A laudáció szerint Derencsényi Zsuzsa neve egybeforrt az idősgondozással. A rendszerváltás után fontos szerepet vállalt az egyházi szociális intézmények újjáélesztésében.

Derencsényi Zsuzsa bábáskodott a Bethesda Kórház újraindulásánál, szárnyai alól indult a Polcz Alaine, Muszbek Katalin neve által fémjelzett hospice mozgalom, de az általa vezetett Schweitzer Albert Szeretetotthonba befogadta a délszláv válság idején Boszniából menekült családokat is – hangzott el.

A Dizseri Tamás-díjat 2005-ben adták át először. A díj Melocco Miklós szobrászművész irgalmas szamaritánust ábrázoló kisplasztikája és nettó 700 ezer forint pénzjutalom. Dizseri Tamás Széchenyi-díjas orvos, gyermekgyógyász.

A Szegedi Orvostudományi Egyetemen doktorált 1974-ben. Ezután 1980-ig a POTE Gyermekklinikán dolgozott, majd Érden volt gyermekorvos 1989-ig.

Megszervezte a gyermek-egészségügyi alapellátást, a fogyatékos gyermekek napközi otthonát, Pest megye első családsegítő központját.

1989 és 1991 között Pest megye anya- és gyermekvédelmi, szociálisügyi főorvosa. 1992-től a Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának igazgatója, később főigazgatója. A Johannita Lovagrend tagja. 2002-ben Széchenyi-díjat kapott a gyermekgyógyászat területén végzett kiemelkedő munkájáért.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter