Close
2018. február
H K S C P S V
« jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Balog: háromszázmillió forinttal támogatja a kormány a nagycsaládosok egyesületét

2017. ápr. 22. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog: háromszázmillió forinttal támogatja a kormány a nagycsaládosok egyesületét
 

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 30 éves történetével a magyar családok ügyének legmegbízhatóbb képviselője, a nemzet életének fontos résztvevője, ezért a kormány 300 millió forinttal támogatja idei munkáját – jelentette be az emberi erőforrások minisztere szombaton Budapesten, a NOE ünnepi közgyűlésén.

Balog Zoltán hangsúlyozta, fontos, hogy a nemzet fennmaradjon, ennek pedig a megszületendő gyerekek a legfontosabb zálogai.

A magyar kormány a családok támogatásával akarja megállítani a népességfogyást, nem másfajta eszközökkel, például a migrációval – tette hozzá.

Már nem lehet azt mondani, hogy Magyarországon a gyerekvállalás szegénységi kockázat, de még nagyon sok tennivaló van azért, hogy a szülők visszakapják a társadalomtól, az államtól, a kormányzattól mindazt, amit a családjukért tesznek, a családjukba fektetnek – mondta Balog Zoltán.

A miniszter ismertetése szerint 2010 óta a három- és többgyerekes családok éves egy főre jutó nettó jövedelme majdnem másfélszeresére emelkedett, a kormány pedig idén 1741 milliárd forintot – a GDP 4,7 százaléka – fordít a költségvetésből családtámogatásra, 2010-hez képest ez 80 százalékos növekedés. Ez a legmagasabb arány egész Európában – jegyezte meg.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, Magyarországon egyre többen érzik, hogy családban és házasságban élni jó. Míg 2002 és 2010 között 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, addig 2010 óta 45,8 százalékkal nőtt, és 20 éve nem volt ilyen magas.

A miniszter a szervezetet méltatva azt mondta, a NOE egyszerre érdekvédő, partner és közösség. Utóbbi különösen fontos, mert ha biztos közösségi alapokon áll egy szerveződés, akkor nem tudja megrendíteni semmifajta politikai változás, még kormányváltások sem.

A NOE, amely kiemelkedő munkát végez a szemléletformálás terén is, hogy ne legyen “kínos, ciki” több gyereket nevelni, komoly civil szervezet abban az értelemben, hogy lényege a polgári önszerveződés – mondta Balog Zoltán.

Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára úgy fogalmazott, családok a nemzet fiatalságának zálogai, nélkülük nincs gyarapodás, a társadalom elöregszik.

A NOE tagjai tudják ezt, és felismerik, hogy a gyermekvállalás nemcsak a kisközösség, hanem az egész nemzet számára nagy érték. Tudja ezt a kormány is, ezért támogatja a családokat – kiemelten a nagycsaládokat – például a családi adókedvezménnyel, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vagy a bölcsődei rendszer fejlesztésével – mondta.

A NOE valódi polgári szerveződés, amely nemcsak eszméket, hanem valódi értékeket képvisel, megmutatja, hogy a nagycsaládos lét “trendi” és helye van a modern társadalomban. Emellett igazi partnere a kormánynak is, hiszen jó javaslatok, előremutató kezdeményezések, építő kritikák érkeznek a szervezettől a kormány felé – emelte ki.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke arról beszélt, az egyesület igent mond az életre, a családra, és 30 éve hű az 1987-ben megfogalmazott értékekhez, egy nagy, összetartó és személyes kapcsolatokon nyugvó közösség.

Az eseményen átadták az egyesületért, illetve a családokért végzett többéves áldozatos munkáért járó NOE-díjat, a közösséghez való hűséget elismerő Hűség díjat, illetve a nagycsaládosokat anyagilag támogatóknak járó Bölcső díjat. Az 1987-ben alakult NOE több mint 250 helyi közösséggel, mintegy 14 ezer tagcsaláddal és hetvenezer taggal rendelkezik.

Az országos munkát hét regionális központ segíti, önkénteseik száma megközelíti az 1500-at. Az egyesület munkájának középpontjában a házasság és az élet védelme, az anyaság tisztelete áll, emellett ellátja a családok érdekvédelmét, rendezvényein pedig kapcsolatépítésre és szórakozásra is lehetőséget nyújt.

(MTI)

NOE 30 közgyülés

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter