Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Balog: kapcsolódjon össze gazdaság, tudomány, oktatás és innováció!

2015. Sze. 11. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog: kapcsolódjon össze gazdaság, tudomány, oktatás és innováció!
 

Közép-Európa, sőt akár egész Európa sorsa nagyban függ attól, hogyan tud a gazdaság, a tudomány, az oktatás és az innováció összekapcsolódni – mondta az emberi erőforrások minisztere pénteken az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem tanévnyitó és diplomaosztó ünnepségén.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy társadalmilag és erkölcsileg is elitté kell válniuk a felsőoktatásban tanulóknak. Az értelmiségiek feladata, hogy magyarázzanak, a politikusoknak, a tudósoknak meg kell tanulniuk, miként ültethetik át az emberek nyelvére a döntéseket, mert ha az állampolgárok nem értik ezeket, nem tudnak mögéjük állni – tette hozzá. A migráció problémájával kapcsolatban azt mondta, az egyetem diákjainak fontos a felelősségük elsősorban emberként, de még inkább kutatási és hallgatói közösségek tagjaként.  A mai kor félreértésének nevezte, hogy sokak szerint a hagyomány és az innováció kizárja egymást. Hozzátette, ennek nem kell így lennie, a legjobb példa erre az Andrássy egyetem, ahol a kettő összefonódik. Az egyetemről szólva a miniszter elmondta: éppen Münchenben volt, amikor a magyar és a bajor kormány döntött az intézmény létrehozásáról 2001-ben. Akkor azt látta, sokan kételkednek abban, hogy sikeres lesz a kezdeményezés. Az azóta eltelt időszak azonban azt mutatja, hogy jó döntést hoztak.

Balog Zoltán méltatta Hiller István egykori miniszter tevékeny közreműködését az egyetem életében. Azt mondta, ilyen folytonosságra van szüksége Magyarországnak, a magyar politikának, a szakpolitikának, így ugyanis alapozni lehet az elődök munkájára. 

Az ünnepségen a miniszter Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárral közösen Trefort Ágoston-díjakat adott át a felsőoktatásban végzett kiemelkedő szakmai tevékenység elismeréseként.

MTI

Fotó: Bartos Gyula

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter