Close
2019. október
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog: Kétmillió euróval támogatja a kormány a közel-keleti keresztényeket

2017. feb. 22. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog: Kétmillió euróval támogatja a kormány a közel-keleti keresztényeket
 

Egymillió euróval támogatja a kormány a szír ortodox egyházat és ugyanennyivel a szír katolikus egyházat – jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten.

Balog Zoltán elmondta: a támogatásról kedden állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és a Magyarországon tartózkodó II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka.

A miniszter a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, II. Efrém Ignác előadása előtt mondott köszöntőjében kiemelte: a keresztény hit lényegéhez tartozik a segítségnyújtás és a testvéri szeretet. Ezért is megdöbbentő a közel-keleti keresztényekkel szembeni világméretű közöny és hallgatás.

Balog Zoltán úgy fogalmazott: a nyugati kereszténység 21. századi szégyene, hogy még soha nem álltak olyan közel a megsemmisüléshez a közel-keleti keresztény közösségek, mint ma.

Hozzátette: amikor a közel-keleti keresztényekről van szó, “rólunk van szó, ha ők nem lenének, mi sem lennénk”, hiszen arról a földről ered a keresztény tanítás és kultúra.

Amikor tehát ezeket a közösségeket támogatjuk, akkor “nem adunk, hanem visszaadunk egy keveset abból, amit évszázadokon, sőt évezredeken keresztül tőlük kaptunk” – mutatott rá Balog Zoltán.

II. Efrém Ignác előadásában a politikusok felelősségéről szólva hangsúlyozta: szeretnének békében élni saját szülőföldjükön, ehhez pedig az kell, hogy a döntéshozók ne engedjék fegyverhez jutni a terroristákat, ugyanakkor támogassák Irak és Szíria hadseregét, hogy megvédhessék az embereket, függetlenül vallási és etnikai hovatartozásuktól.

Az egyházi vezető szólt arról, hogy mivel Irakban a muszlimok közül igen sokan csatlakoztak az Iszlám Állam terrorszervezethez, a keresztények félnek, és szeretnének nemzetközi garanciát arra, hogy a hazájukban maradhatnak.

Kitért arra, hogy amennyiben Irak egységes marad, és lesz egy erős központja, akkor a keresztényeknek nem lesz szükségük külön bánásmódra, de ha nem, akkor létre kell hozni egy számukra elkülönített biztonságos zónát. II. Efrém Ignác elmondása szerint Szíriában a helyi egyházi vezetők közösen kérték, hogy szüntessék meg az országgal szembeni szankciókat, hiszen azok leginkább az egyszerű embereket sújtják.

Hozzátette: az emberektől pedig “azt kérjük, hogy jöjjenek el hozzánk, beszélgessenek az egyszerű emberekkel, adjanak reményt, és mutassák meg, hogy mellettünk állnak”, legfőképp pedig “imádkozzanak értünk, keresztényekért és muszlimokért egyaránt”.

Az előadáson jelen volt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár, Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára és a magyarországi keresztény egyházak képviselői.

II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka többnapos magyarországi látogatása során kedd délelőtt felkereste Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érseket, majd Orbán Viktor miniszterelnök munkaebéden látta vendégül az Országházban, szerda délelőtt pedig több magyarországi egyetemet látogatott meg.

 (MTI)

II. Efrém Ignác előadása

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter