Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog: közel 10 milliárd forint esélyegyenlőséget szolgáló pedagógiai programokra és ösztöndíjakra

2011. aug. 24. Egyéb | Hozzászólások
Budapest, 2011. augusztus 24., szerda (MTI) – Összesen mintegy tíz milliárd forintot fordít a kormány esélyegyenlőséget célzó pedagógiai, oktatási programokra és a halmozottan hátrányos helyzetű, kiemelten a roma diákok tanulásának támogatására.


Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: az Integrációs Pedagógiai Rendszer keretében 7,1 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből az összegből egyrészt képesség-kibontakoztató, integrációs felkészítő, óvodai felkészítő projekteket támogatnak, illetve az integrációban részt vevő intézmények pedagógusainak juttatásait finanszírozzák.

A korábbi évek adatai alapján a 2011/2012-es tanévben várhatóan 71 ezer halmozottan hátrányos helyzetű – köztük roma – és 23 ezer óvodás vesz részt a programban, és 13 ezer pedagógus részesülhet kiegészítő illetményben. Elmondta, hogy a keretösszegből 3,4 milliárd forintot szeptembertől költenek el.

Balog Zoltán külön kiemelte a források ellenőrzését, amely azt célozza, hogy ezeket az összegeket valóban a kívánt cél elérésére fordítják-e. Jelezte azt is, hogy a támogatásokat differenciálják, és mérik a programok sikerességét is, s a nagyobb hatásfokkal megvalósuló projektek nagyobb támogatást kapnak majd.

Az államtitkár elmondta még, hogy 2011. második félévétől összevonták az Útravaló és a Macika ösztöndíjprogramot, s a juttatásokra 2,5 milliárdot fordítanak.

Az esélyegyenlőségi ösztöndíjak átalakításával lehetővé válik, hogy az előző tanévhez képest 11 százalékkal többen részesüljenek juttatásban. Szeptembertől ugyanakkor a programba újonnan belépő tanulók számának növelése mellett valamennyi esélyegyenlőségi alprogramba (Út a középiskolába, Út az érettségihez, Út a szakmához) a támogatottak legalább 50 százalékáig roma származású diákokat kívánnak bevonni. Kiemelte, hogy az ösztöndíjprogram elsősorban a hetedik, nyolcadik osztályosokra és a középiskolásokra koncentrál. A tanulói ösztöndíjak összege várhatóan havi 3500-4500 forint között mozog. A mentorok ösztöndíja pedig a korábbi 5000 Ft helyett tanulónként havi 7000 Ft lesz. Az utolsó két havi mentori ösztöndíj kifizetése a mentorált tanuló egyéni eredményeinek javításához, sikeres előrehaladásához kötött.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy összesen 110 millió forinttal segítik keresztény roma felsőoktatási szakkollégiumok elindítását. A programba a református egyház, a görög-katolikus egyház, az evangélikus egyház és a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartomány kapcsolódott be. A roma szakkollégiumok támogatására 2012-től uniós forrásokat is bevonnak, az oktatási államtitkársággal történt megállapodás alapján 1,15 milliárd forintos keretösszeggel.

Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a forrásokból a pedagógusokat, diákokat segítő, fejlesztő programokat lehet elindítani.

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter