Close
2019. október
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog: közös gyökerek nélkül nem lehetne ilyen sikeres a német-magyar együttműködés

2017. feb. 6. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog: közös gyökerek nélkül nem lehetne ilyen sikeres a német-magyar együttműködés
 

A közös történelmi és kulturális gyökerek is kellenek ahhoz, hogy ilyen sikeres legyen a német-magyar együttműködés – mondta az emberi erőforrások minisztere a német-magyar baráti szerződés aláírásának huszonötödik évfordulóján rendezett hétfői budapesti rendezvényen, utalva arra, hogy Németország az ország legfontosabb gazdasági partnere és a legnagyobb külföldi befektető.

Balog Zoltán közölte, ez egy “prosperáló kapcsolat két egymást megértő nép között”.

Hangsúlyozta, korunk egyik nagy kérdése az, hogy milyen szerepet vállal Európa és az Európai Unió a világméretű problémák megoldásában, és rendkívül fontos, hogy “Európa közös és saját válaszokat találjon”.

A miniszter arra is kitért a Polgári Magyarországért Alapítvány, az Antall József Tudásközpont és a Konrad-Adenauer-Stiftung közös rendezvényén, hogy a Magyarország déli határán épített kerítés nem elsősorban az országot, hanem a schengeni övezetet, benne Németországot is védi.

A múltból kell megérteni a jövőt – jelentette ki Balog Zoltán, kiemelve, hogy a két nép sorsa sok tekintetben fonódott össze.

Beszédében a miniszter erős német-magyar barátságot kívánt. Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője arról beszélt, hogy a történelmi kapcsolatok újraéledhettek a hidegháború megszűnésével, “az európai érték- és érdekközösség talaján állva”.

Manfred Emmes, a budapesti német nagykövetség követe pedig azt hangsúlyozta, hogy miként most, úgy negyedszázada is az egységes Európa állt a középpontban, hozzátéve, “Magyarország nélkül Európa torzó maradt volna”.

Györkös Péter berlini magyar nagykövet megemlítette: az 1990-es évek elején “Magyarországon a német egység támogatottsága sokkal nagyobb volt, mint magában Németországban”, hiszen itt teljes konszenzus volt arról, hogy Európa csak akkor lehet egységes, ha Magyarország szuverénné válik, a két német állam pedig egyesül.

A rendezvény részeként tartott pódiumbeszélgetésen Arnold Vaatz, a német szövetségi parlament CDU/CSU-frakciójának helyettes vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy tudomásul kell venni a realitásokat.

Köztük azt is, hogy az unió éles helyzetben van, komoly választói csoportok fordulnak el az elittől és keresnek másokat képviselőjüknek. A kérdés az, hogy sikerül-e ezeket a tömegeket ismét megszólítani, illetve hogy ennek a folyamatnak milyen következményei lesznek – tette hozzá.

Tobias Zech, a Bundestag gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős bizottságának tagja – utalva arra, hogy az unió és előzményei a kontinens leghosszabb háborúmentes időszakát garantálták – kijelentette, “közös válasz kell, hogy mit jelent Európa, és ezt kell élettel megtölteni”.

Ehhez működővé kell tenni azt a mindennapi együttműködést az elmúlt egy-másfél év után, amikor ez nem sikerült – mondta.

Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke, a parlament magyar-német baráti tagozatának alelnöke sikertörténetnek nevezte a megállapodás megkötése óta eltelt huszonöt évet, ha nem jöttek is olyan gyorsan az eredmények, mint azt akkor sokan várták.

Fontosnak nevezte, hogy az EU polgárai kettős – nemzeti és uniós – identitással élhessenek. Ha Európát egyben szeretnénk tartani, akkor toleranciát kell tanúsítanunk – fogalmazott, megjegyezve, hogy ez nemegyszer hiányzik a német sajtóban.

Hiller István (MSZP), a parlament alelnöke, az országgyűlés magyar-német baráti tagozatának tagja kitűnő politikai és diplomáciai teljesítménynek nevezte a baráti szerződést, amely nem csupán egy államközi megállapodás volt, hanem “egyfajta krédó arról hogy Magyarországnak mi a jövőképe az Európai unióban”.

Megjegyezte: napjainkban problémásabb az Európa-kép, mint negyedszázada, hiszen a remény képe mellett megjelentek a realitások.

Kiemelte, “sikeresebb tagállamokkal lehet erősebb az Európai Unió, nem gyengébbekkel”, megjegyezve, hogy az EU sosem fog úgy működni, mint az Egyesült Államok, amely nem is lehet példa Európa számára.

 (MTI)

Német-magyar baráti szerződés aláírásának huszonötödik évfordulója

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter