Close
2018. július
h k s c p s v
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Balog Zoltán: Magyarországnak a volt kancellárhoz hasonló barátokra van szüksége

2015. jún. 2. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán: Magyarországnak a volt kancellárhoz hasonló barátokra van szüksége
 

Magyarországnak Helmut Kohlhoz hasonló barátokra van szüksége, olyan politikusokra, akik nem csak 1990-ben, hanem most is egyszerre Magyarország és Európa barátai – mondta az emberierőforrás-miniszter a 85 éves volt német kancellár tiszteletére szervezett június 2-i budapesti konferencián.

Balog Zoltán a XX. Század Intézet és a Konrad Adenauer Stiftung által szervezett nemzetközi konferencián, a Pesti Vigadóban Angela Merkel kancellár szavaival jellemezte Helmut Kohlt, aki „először bizalmat épített, aztán cselekedett”. Nyugat-Európában „divat volt nem szeretni a német egységet”, Moszkva, London, Párizs és Róma bizonyos visszafogottsággal kezelte ezt a kérdést, Helmuth Kohlnak mégis sikerült leküzdenie az ellenállást – fogalmazott. A miniszter – tapsot kiváltva a jelenlévőkből – megjegyezte azt is, hogy talán a magyaroknak sem ártana ugyancsak előbb bizalmat ébreszteni, és csak utána cselekedni.

Balog Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyes emberek szerepe nem elhanyagolható a történelmi folyamatok alakításában, erre Helmuth Kohl jó példa, aki felismerte a megfelelő pillanatot. A német egység megteremtése azért is volt fontos a magyaroknak, mert a kommunizmus végét jelentette, hiszen – fogalmazott – „a kommunizmus fennállásának a garanciája volt, hogy Németország két darabban legyen”. A fal nemcsak a két Németországot választotta el, hanem a szabad világot is a rab világtól – fűzte hozzá. A miniszter szerint „akik nem akarták, akik nem értették, akik kockázatnak tartották a német egységet (…), azok valójában (…) nem tudtak, és nem tudnak mit kezdeni a rendszerváltoztatás és a posztkommunizmus jelenségével és veszélyeivel”.

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy Nyugat-Európában ma úgy tekintenek a kommunizmusra mint rövid epizódra az európai történelemben, amelyen már sikerült túljutni, miközben sokszor még tovább él a fejekben, a mentalitásban. A miniszter szerint a kommunizmus örökségével ugyanúgy szembe kell fordulni, mint a nácizmus örökségével, és ezt Németországban tudják a legjobban. Magyarország a keresztény kultúrában, a keresztény identitásban látja nemcsak a túlélés, hanem a gyarapodás zálogát is – fejtette ki Balog Zoltán. Azt mondta, számunkra továbbra is érvényes a Robert Schuman-i gondolat, amely szerint az európai demokrácia vagy keresztény lesz, vagy pedig nem lesz.

MTI

Fotó: EMMI, Bartos Gyula

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter