Close
2019. október
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog: nem csökkenthető egyoldalúan az Ausztriában dolgozók támogatása

2017. Már. 22. Hírek | Hozzászólások

Ha valamelyik ország elégedetlen, akkor sem cselekedhet egyoldalúan, ezt a többi tagállammal egyetértésben kell tennie – jelentette ki Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere az osztrák közszolgálati televízió (ORF) híradójában kedden késő este arra reagálva, miszerint az osztrák kormány a családtámogatás változtatásával csökkentené az Ausztriában dolgozó magyarok juttatását.

“Ausztria beleegyezett abba, hogy az unión belül biztosítani kell az egyenlő bánásmódot, ha a rendszer az uniós jognak megfelelően működik, akkor ezen nem kell változtatni” – jelentette ki Balog Zoltán.

A miniszter leszögezte: ha valaki az érvényben lévő jogi szabályzáson változtatni akar, akkor – mivel uniós szabályzásról van szó – az uniót kell megkérdeznie ez ügyben.

A tudósításban Orbán Viktor korábbi nyilatkozatára hivatkozva az ORF azt közölte, hogy a családi támogatás kiigazítása esetén a magyar miniszterelnök ellenintézkedésekkel, az “osztrák tőke megbüntetésével fenyegetett”.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország Ausztria tervezett lépését barátságtalannak tartja-e, a miniszter egyértelmű igennel válaszolt.

Az ORF bejátszásában az is elhangzott, hogy az osztrák döntés több ezer olyan Ausztriában dolgozó magyart érinthet, akiknek gyermekei Magyarországon élnek, a számukra Ausztriából folyósított családi pótlék nagyjából a felére csökkenhet. Magyarországon havonta mintegy 40 euró családi támogatás jár gyermekenként, így örülnek az Ausztriából folyósított családi támogatásnak, amely több mint 130 euró gyermekenként – hangzott el az ORF anyagában.

A Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter által közölt tervek szerint az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter