Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog: szövetségesei lehetnek Magyarországnak az egykor itt végzett diákok

2016. okt. 27. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog: szövetségesei lehetnek Magyarországnak az egykor itt végzett diákok
 

Magyarország azt szeretné, ha a korábban itt végzett külföldi hallgatók nemcsak vendégei, barátai, hanem szövetségesei is lennének hazánknak – emelte ki Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere a Nemzetközi Alumni Találkozó csütörtöki nyitónapján, Budapesten.

Balog Zoltán a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában azt mondta, szeretnének egy régi utat újra megnyitni, és újra felvenni azt a fonalat ami a 90-es éveke elején “megszakadt, leesett, megszűnt”. Szeretnék, ha a volt külföldi hallgatók nemcsak barátok, vendégek, hanem szövetségesek is lennének, a magyar ügyekben, saját államaik ügyeiben és az országok közötti az együttműködésben.

A miniszter rámutatott: ma a legfontosabb krízisnek a világban a migrációt tartják, s erre határozott választ ad Magyarország, amely vallja: ez nem egy jó folyamat. Azt jelzi, valami baj van a világban, nem egészséges a munkamegosztás a népek között. A tárca vezetője azt mondta, ez a mostani találkozó, amelyre több mint 40 országból hívtak vendégeket, azért is fontos, mert jelezni szeretnék azt is: Magyarország egy nyitott ország, nemcsak az oktatáspolitikája nyitott, hanem a kül-, nemzetpolitikája is, és minden szempontból érdekelt a nemzetközi együttműködésekben.

Kifejtette: továbbra is várjuk azokat, akik ide szeretnének jönni, ennek megvan a törvényes útja. Azt szeretnék, akik vendégként idejönnek, úgy is viselkednének, “betartanák a törvényeinket és érvényesülne a kölcsönös tisztelet, akkor is, ha más kultúrából érkeztek, más a vallásuk” – hangzott el.

A miniszter kitért a magyar kormány által 2013-ban létrehozott Stipendium Hungaricum programra és arra: jelenleg 3500 olyan diák tanul Magyarországon, akinek tanulmányait a magyar állam állja. A 2017-es költségvetésben e célra 6 millió dollárt szánnak – közölte.

Megerősítette: az ide érkező külföldi hallgatók számát 10 évben belül szeretnék megkétszerezni. Azt szeretnék, ha az ajtó kelet, délkelet és délnyugat, azaz a Távol-Kelet, Délkelet-, és Délnyugat-Ázsia felé is nyitva lenne – jelezte, kiemelve: a magyar állam kétoldalú megállapodások keretében országonként ösztöndíjas helyeket ajánl fel, és ezen államok is biztosítanak helyeket magyar diákoknak.

Balog Zoltán felidézte az 1956-os forradalmat és szabadságharcot is, és azt mondta: ez egy olyan tapasztalat volt, hogy egyedül vagyunk a világban. Elbukott a szabadságharc, nem sietettek a segítségünkre azok, akiktől vártuk, akiket szerettük volna, hogy ne jöjjenek, újra idejöttek és elfoglalták az országot – mondta.

A tárcavezető szerint ugyanakkor amikor elkezdték a 60. évfordulóra a megemlékezések szervezését, azt a felfedezést tették, hogy százak, ezrek és százezrek álltak a magyarok mellé, nem a nagypolitikusok közül kizárólag, hanem művészek, a kultúra hordozói, egyetemi tanárok, egyszerű állampolgárok, segítőszervezetek, családok.

Kiderült mennyi barátunk van a világban – mondta a miniszter, aki egy afrikai mondással zárta előadását:”ha gyorsan akarsz haladni egyedül menjél, ha messzire akarsz eljutni, akkor menjetek együtt”. Mi együtt szeretnénk menni azokkal az országokkal, ahol Magyarországnak barátai, szövetségesei, üzleti, politikai partnerei vannak – fogalmazott.

Török Ádám, az MTA főtitkára köszöntőjében kiemelte: Magyarország méltán büszke a volt külföldi hallgatóira, akiknek sikeres karrierje a biztosítéka és bizonyítéka annak, hogy Magyarországon versenyképes tudást lehet szerezni, s a magyar tudomány és oktatás világszínvonalú. Reményét fejezte ki, a most itt tanulók a hagyományt tovább folytatják. Jorgosz Vasziliu, Ciprus korábbi elnöke – aki magyarul szólt a jelenlévőkhöz – azt mondta: nagyon örül annak, hogy itt tanulhatott, a “forradalom egyetemén” a Műegyetemen.

A magyar forradalom 1956-ban kezdete volt a világ megváltozásának – mutatott rá, hozzátéve: együtt remélték, hogy egy új világot lehet építeni. Olyan világot, amelyben az emberek valóban szabadok – fűzte hozzá. Kiemelte: a magyaroknak büszkék kell lenniük arra is, mennyit adtak akár a zene, akár a műszaki tudományok területén.

Palkovics László oktatási államtitkár köszöntőjében kulcsfontosságúnak nevezte a társadalmi tőkét. Kitért arra, hogy az elmúlt években sok diák végezte Magyarországon a felsőfokú tanulmányait, s országaikkal jó kapcsolatot lehetett kiépíteni. Ezeket szeretnék kihasználni a kapcsolatok további erősítése érdekében – jelezte.

A találkozót az egykor Magyarországon tanuló diákok számára rendezték meg, akik hazájuk politikai, üzleti, tudományos és kulturális életében meghatározó szerepet töltenek be.

Az alumni találkozó pénteken folytatódik plenáris üléssel, és több szekcióban panelbeszélgetéseket tartanak.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter