Close
2018. június
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Balog Zoltán: a Bethesda Gyermekkórház a cselekvő szeretet példája

2016. jan. 17. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán: a Bethesda Gyermekkórház a cselekvő szeretet példája
 

A 150 éves Bethesda Gyermekkórház a cselekvő szeretet példája – mondta az emberi erőforrások minisztere a Magyarországi Református Egyház által alapított és működtetett egészségügyi intézmény évfordulós ünnepségén, vasárnap a Pesti Vigadóban. 

Balog Zoltán a zuglói gyermekkórházat méltatva úgy fogalmazott, az intézmény ma a legjobb magyarországi kórházak egyike mind szakmailag, mind felszereltségét tekintve, legfőbb értéke mégis az ott dolgozók emberi hozzáállásában van. Felidézte az alapítók döntését, akik úgy látták, templom helyett kórházépítésére van inkább szükség, mert “vannak olyan helyzetek és korszakok, amikor a cselekvő szeretet előbbre való”. A miniszter – aki egyben református lelkész – arról is beszélt, hogy nem kerülhet egymással szembe a lelki élet és a cselekvő szeretet, hiszen előbbi ad erőt az utóbbihoz. Hangsúlyozta: az egészségügyben a szakmaiság mellett is mindig szükség van az “emberi hozzáállás” többletére, ugyanakkor ez nem menti fel a mindenkori döntéshozókat, hogy a lehető legtöbbet és legjobbat adják. Nem titok, hogy ezen a téren van még bőven tennivalónk – fogalmazott az egészségügy területéért is felelős miniszter.

A kórház dolgozóinak a köztársasági elnök levélben mondott köszönetet “a tettekre váltott szeretetért”. Áder János az ünnepségen felolvasott üzenetében azt írta, a református egyház első egészségügyi intézményét a hivatástudat hívta életre, amely –  történelmi viharokon túl – ma is Közép-Európa egyetlen egyházi fenntartású gyermekkórháza. Utalt arra, hogy az országos hatáskörű intézmény az égési sérültek ellátásának kiemelt fontosságú központja, osztályain évente 8-9 ezer gyerek gyógyul, és további 110-120 ezer fiatal fordul meg a szakambulanciáin. Az államfő arra is kitért, hogy az elmúlt 150 év alatt a kórház sokat változott, de az orvosok és az ápolók elkötelezettsége, személyessége, embersége megmaradt. Akik ide jönnek, tudják és érzik, mi a különbség a kezelés és a gyógyítás között, hiszen igazi emberség és szeretet nélkül nem lehet eredményesen gyógyítani – fűzte hozzá. Emlékeztetett arra is, a hitbéli tanításnak mindig része volt a felhívás a társadalmi szolgálatra, a különböző egyházak ezért vállaltak és vállalnak szerepet a szociális, oktatási és egészségügyi intézmények működtetésében.

(MTI)

Bethesda

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter