Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog Zoltán a felújított máriapócsi bazilika megáldásán

2010. Sze. 11. Egyéb | Hozzászólások
MNO – BL

Szent liturgia keretében áldották meg a felújított görög katolikus bazilikát szombaton Máriapócson; a nemzetközi hírű zarándokhely újraavatásán, számos egyházi és közjogi méltóság, köztük Balog Zoltán Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkár is részt vett.

A kegyhelyen 470 millió forint értékben végeztek rekonstrukciós munkálatokat, egyebek között restaurálták a nemzeti kegyhely ikonosztázait, teljesen felújították a tető- és toronyszerkezetet, a templom belső udvarát és fűtési rendszerét.

A liturgiát Cyril Vasil érsek, a Vatikán Keleti Egyházak Kongregáció titkára vezette. Jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és a testület több püspöke, valamint Christoph Schönborn bécsi érsek. Az eseményen részt vett Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök, Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Christoph Schönborn szentbeszédében üdvözölte a Máriapócsra érkezett zarándokokat és hívőket, megtiszteltetésnek nevezve, hogy velük együtt ünnepelheti a bazilika megújulását. Bécs és Máriapócs között szoros a kapcsolat – tette hozzá a bíboros, utalva a két várost összekötő Szűz Mária kegyképre.

Kocsis Fülöp megyéspüspök, miskolci apostoli kormányzó arról beszélt, hogy a felújítás nem jöhetett volna létre Keresztes Szilárd, az egyházmegye korábbi püspöke, illetve a katolikus püspöki konferencia támogatása nélkül.

A szabolcsi kisvárosba érkezett több ezer látogatót, a gyalogos- és autóforgalmat rendőrök irányították a település belterületén – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A hívek többsége nem csak a templom megáldására érkezett, hanem a vasárnap estig tartó különböző egyházi eseményeken is részt vesz.

A felújított bazilikában szombaton délután vecsernyét, éjjel pedig virrasztást tartanak, majd az ünnepségek vasárnap misékkel, liturgiákkal és más egyházi szertartásokkal folytatódnak.

A bazilika és környékének fejlesztésére a Hit és Egészség – Máriapócs és Nyírbátor összefogása című, összesen 3,5 milliárd forint értékű program keretében kerülhetett sor, amelyhez az Európai Unió hetven százalékos támogatást nyújtott. A projekt keretében nemcsak a máriapócsi bazilika, hanem a nyírbátori református és római katolikus templom rekonstrukcióját is elvégezték.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter