Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog Zoltán: a kapcsolati erőszak törvényi tényállása jelentős előrelépés

2013. jún. 4. Egyéb, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán: a kapcsolati erőszak törvényi tényállása jelentős előrelépés
 

Jelentős előrelépésnek nevezte a kapcsolati erőszak törvényi tényállását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere keddi, parlamenti bizottsági meghallgatásán, ahol az oktatásban zajló szegregációs-integrációs vita is szóba került.

Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága előtt a tárcavezető úgy fogalmazott, bízik abban, hogy a hétfői parlamenti szavazás ad egyfajta megnyugvást, azonban a gyakorlat fogja eldönteni, hogy a különböző szervek hogyan tudják alkalmazni a törvényben foglaltakat. Hozzátette, módosító javaslatot nyújtott be azért, hogy a közös gyermekre vonatkozó erőszakos cselekmény is e törvény hatálya alá tartozzon. Balog Zoltán emellett jelezte: a nők elleni erőszak elleni Isztambuli Szerződés ratifikálására munkacsoport alakult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal közösen.

Az oktatásügyet érintve Balog Zoltán beszámolt arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumában antiszegregációs munkacsoport alakul, ahol az érintettek bevonásával olyan törvényi szabályozáson és akcióterven dolgoznak, amely hathatósan lép fel a tudatos szegregációval szemben. Szerinte az utóbbi időben “ostoba és dogmatikus” vita alakult ki a szegregáció-integráció témakörében. Úgy vélte, nem lehet szegregációról beszélni akkor, ha van bármilyen külön foglalkozás a halmozottan hátrányos helyzetű, roma gyerekekkel, viszont valóban nem fogadható el az a helyzet, amikor származás alapján szegregálnak valakit.

A romaügyekkel kapcsolatban kidolgozott keretstratégia szerinte nem volt eredménytelen, kijelölte az irányokat és a hozzá illesztett akcióterv megteremtette a forrásokat, amelyek valódi segítséget jelentettek. Statisztikai adatokra hivatkozva Balog Zoltán elmondta, a Start munkaprogramban 300 ezer közfoglalkoztatottból legalább 50 ezer cigány származású és közülük tízezer embernek még soha nem volt munkaviszonya.

Farkas Flórián (Fidesz) hozzászólásában azt mondta, senki nem fogalmazta meg eddig, hogy komoly szemléletváltás van cigányügyben. Mint mondta, letisztult a cigánypolitika, nagyobb a békesség cigány és nem cigány emberek között. Úgy vélte, lehet kritizálni a közmunkát, de mindenképpen elismerhető eredménynek kell tekinteni, azonban nem szabad egyetlen és kizárólagos foglalkoztatási formaként számolni vele. “Hiba arról beszélni, hogy a közmunka kirekesztő és nem kell” – foglalt állást Farkas Flórián.

(Forrás: MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter