Close
2019. szeptember
h k s c p s v
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Balog Zoltán a katolikus Ifjúsági Világtalálkozó előrendezvényén Lódzban

2016. Júl. 22. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán a katolikus Ifjúsági Világtalálkozó előrendezvényén Lódzban
 

Egy társadalmi-politikai kérdésre létezhet több legitim keresztény válasz, és a különböző válaszok nem kell, hogy tönkretegyék a keresztény közösséget – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere péntek este a lengyelországi Lodz városából az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

A beszélgetés után elmondta: az ökumenikus találkozón a fiatalok egyik legégetőbb kérdése az volt, hogy mit kezdjenek a véleménykülönbségekkel, és melyek azok az egy társadalmi-politikai kérdésre adott különböző válaszok, amelyektől adott esetben megromlik vagy szét is esik egy keresztény közösség. A miniszter hangsúlyozta: a keresztény parancs abszolút, de a helyzetek relatívak, és a változó körülmények között ugyanabból a keresztény tradícióból kiindulva születhetnek különböző válaszok egy-egy társadalmi problémára, így a migráció kérdésére is. Ugyanakkor annak, hogy egy válasz hiteles keresztény válasz legyen, feltétele, hogy egy keresztény közösség “valóban együtt küzdje ki”. Fontos továbbá, hogy a különböző válaszokat adó közösségek párbeszédben legyenek egymással, kölcsönösen elfogadják, elismerjék egymás kereszténységét, és azt, hogy keresztény alapokon akarnak választ adni – tette hozzá a miniszter.

Balog Zoltán rámutatott: tapasztalatai szerint azok, akiknek fontos a keresztény közösség ereje, küzdenek érte, hogy megértsék a másikat, és megértessék önmagukat. A miniszter kitért arra, hogy az ökumenikus találkozón, amelyen 69 országból vesznek részt fiatalok, Magyarország migrációra adott válaszával kapcsolatban nem politikai támadásokat kapott és nem is politikai megerősítést, hanem “keresztény érdeklődést és keresztény elfogadást” tapasztalt. Úgy fogalmazott: “a keresztény közösségekben nagyon erős törekvést látok arra, hogy ne engedjék, hogy akár a migráció, akár más társadalmi kérdésekre adott különböző válaszok tönkretegyék a közösséget”, a keresztények összetartozását. Arra kérdésre válaszolva, hogy az állam és az egyház mit várhat el egymástól, Balog Zoltán úgy felelt: az állam nem várhat el semmit az egyházaktól, mert velük szemben egy sokkal magasabb hatalom, Jézus Krisztus fogalmazott meg elvárásokat.

Ugyanakkor az egyházaknak nem csak lehetősége, hanem kötelessége is fölemelni a hangjukat, ha úgy érzik, hogy sérülnek a keresztény vagy más, az emberiség javát szolgáló értékek, akár velük “baráti” kormány van hatalmon, akár más. A lodzi előtalálkozóról szólva elmondta: ötezer különböző felekezethez tartozó fiatal vesz rajta részt egy francia szerzetesi közösség meghívására. Hozzátette: a krakkói világtalálkozóra felkészítő programon az előadások és műhelybeszélgetések mellett nagy hangsúlyt helyeznek a közösség megélésére. Hozzátette: a találkozóra 500 magyar fiatal is kiutazott, ezzel a franciák és a lengyelek után Magyarország a harmadik legnagyobb résztvevő ország.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter