Close
2019. február
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Balog Zoltán: a könyv lehet a megmaradás eszköze

2016. máj. 19. Fotók, Hírek | Hozzászólások

A könyv lehet a megmaradás eszköze történelmileg, politikailag, emberileg és a hitben is – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Varsói Nemzetközi Könyvvásár megnyitóján. A rendezvény díszvendége Magyarország.

A megnyitón Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes és kulturális miniszter a lengyel-magyar barátság ezeréves hagyományára utalva elmondta: “ha olyan barátunk van, akire mindig számíthatunk, örömmel megismerjük a kultúráját is”. Balog Zoltán beszédében kiemelte: Közép-Európa országai csak együtt lehetnek sikeresek. “Bár a nemzetközi politika hullámverései külön-külön is és egyetemlegesen is nehéz helyzetbe hozhatnak bennünket, ez pozitívumot is jelenthet számunkra: újra és újra rádöbbenhetünk arra, hogy efféle válságok idején a közép-európai országok csak együtt lehetnek sikeresek” – fogalmazott a miniszter.

Balog Zoltán kijelentette, hogy “ezért a szokásosnál is nagyobb a tétje, hogy jól értsük egymást, mi az, ami összeköt bennünket és mi az, amit fel kell oldani, mert elválaszt”. Ehhez kellenek a könyvek és az írók is, akik segítenek mindezt megérteni. A miniszter hangsúlyozta, hogy egyre inkább emelkedik az olvasás tétje mostanság, amikor szinte már többen fényképeznek, mint amennyien írnak. Véleménye szerint oda kell figyelnünk arra, hogy hogyan alakul az olvasás kultúrája. Beszélt arról, hogy vannak olyan nagyhatalmak, amelyek csak az érdeket keresik más országokkal való kapcsolatukban, Magyarország és Lengyelország viszonyát azonban a barátság, a két nép közötti kölcsönös tisztelet jellemzi. Ezt a tiszteletet semmiféle politikai konfliktus nem írhatja felül, különösen a lengyel-magyar szolidaritás évében nem – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy Lengyelország mindig számíthat Magyarországra. Hozzátette: Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző oratóriumot ír az 1956-os forradalom 60. évfordulójára, amelyet hamarosan bemutatnak Magyarországon.

Balog Zoltán és Piotr Glinski részt vettek a magyar stand megnyitóján is, ahol Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója elmondta: a magyar díszvendégség két okból is különleges. Egyrészt a lengyel-magyar kapcsolatok rendkívüli hagyománya miatt, másrészt pedig azért, mert a varsói könyvvásár a lengyelországi magyar kulturális évad kiindulópontja. Kiemelte: Márai Sándor újrafelfedezése, Kertész Imre Nobel-díja, valamint a kortárs magyar szerzők teljesítménye mind hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar irodalom az utóbbi két évtizedben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. “Külön öröm számunkra, hogy a lengyel közönségnek is bemutathatjuk a magyar irodalom gazdagságát” – tette hozzá.

A vasárnap záruló varsói könyvvásáron több mint 20 magyar kortárs és klasszikus magyar mű mutatkozik be, emellett számos programot is rendeznek. A lengyelországi magyar kulturális évad megnyitója csütörtök este a varsói Lengyel Színházban lesz, ahol nagyszabású gálaműsort rendeznek, amelyen mások mellett fellép Bognár Szilvi és a Hungarian FolkEmbassy, Lukács Miklós Bartók-improvizációkat ad elő, a Győri Balett pedig kortárs táncprodukcióval készül.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter