Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog Zoltán: a kormány létrehozza a reformáció emlékbizottságát

2013. okt. 21. Beszédek, Hírek, Video | Hozzászólások
Balog Zoltán: a kormány létrehozza a reformáció emlékbizottságát
 

A kormány az egyházakkal egyetértésben létrehozza a reformáció emlékbizottságát, amely 2013. október 31-től 2017. december 31-ig működik, elnöke Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor lesz – jelentette be Balog Zoltán a reformáció emlékhónapja keretében tartott gálaesten vasárnap Budapesten.

Az emberi erőforrások minisztere a Protestáns közéletiség-hagyomány és jövő című előadásának keretében a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) rendezvényén elmondta: a testületbe állandó tagokat delegálhatnak a magyarországi és a Kárpát-medencei protestáns egyházak, a MEÖT, állandó meghívott lesz Németország, Svájc és Hollandia magyarországi nagykövete, és tagot delegálhat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is.

Balog Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy 2017-ben együtt ünneplik az egyházak a reformáció kezdetének 500. évfordulóját, ezen a fórumon pedig “azon gondolkodhatunk, hogy mit is jelent kegyelemből élni”. Kiemelte: a protestánsoknak meg kell mutatniuk, hogy nem saját magukért, nem saját érdekből cselekednek, hanem a többiekért küzdenek.

A miniszter hangsúlyozta: a magyarság jövője és sikere, illetve az, hogy lesz-e áldás a jövő Magyarországán, azon múlik, hogy mindenki, aki értéket hordoz, hozzá tudja-e adni az értékét a “közösbe”. Úgy vélte, a legdöntőbb az, hogy a mélyszegénységben élők hozzáadják-e mindazt, “amivel ők tartoznak ennek az országnak”. Ha a különböző társadalmi rétegek által képviselt értékek nem adódnak össze, akkor nem lesz felemelkedés – mondta.

Utalt arra: ahhoz, hogy összeadódjanak az értékek ebben az országban, “kell egy közép, valamifajta közmegegyezés” arról, hogy mi az érték a múltunkban és milyen jövőt szeretnének ennek az országnak. Mint mondta, a keresztény közösségek azok, “akik nem az egész nevében, de az egészért szólnak, az egészért tesznek, az a dolguk, hogy mutassanak túl önmagukon”.

Az eseményen részt vett Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke, Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Nicola Beer, a németországi Hessen tartomány oktatási és kulturális minisztere is.

(Szöveg: MTI, videó: Kormany.hu)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter