Close
2019. február
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Balog Zoltán: a közjóban egyesülő közös akaratban előre tudunk jutni

2012. Sze. 3. Egyéb | Hozzászólások

Ha nem egymás rovására gondolkodunk, hanem hiszünk abban, hogy a közjóban egyesülő közös akaratban előre tudunk jutni, akkor sikeresek leszünk és meg tudjuk tartani a fiatalokat – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vasárnap Kunszentmiklóson, a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola tanévévnyitó ünnepségén.

A miniszter kiemelte, hogy mindaz a sok átalakítás, ami nehézséget, keserűséget okoz, nem azért történik, mert nincs jobb dolga a kormánynak, hanem azért, mert muszáj. “Azért muszáj – éppen ezeknek a fiataloknak az érdekében -, hogy Magyarország öt év múlva, tíz év múlva, tizenöt év múlva meg tudja tartani ezeket a fiatal embereket, fiatal tehetségeket” – mondta a miniszter a református templomot zsúfolásig megtöltő tanulók, egyházi méltóságok és politikusok előtt.

A miniszter szerint ahhoz, hogy fontosnak érezzék magukat a fiatalok Magyarországon, olyan gazdaságra van szükség, amely képes foglalkoztatni a diplomásokat, a felsőoktatási rendszert pedig úgy kell kialakítani, hogy az állam pénzén azokra a szakmákra képezzenek embereket, amelyekre szüksége van az országnak a kulturális emelkedéshez, gazdasági növekedéshez. Balog Zoltán jó megoldásnak tartja, ha valaki külföldön tanul és szerez tapasztalatot, a történelem során sok református tett így.
– Nem szeretném azt a fontos gondolatot kiverni a fiatalok fejéből, hogy jó dolog külföldi tapasztalatokat szerezni. Ez alapvető református attitűd volt a 16. századtól kezdve, Oxfordban, Cambridge-ben, Heidelbergben tanultak a fiatalok, hogy azután hazahozzák és szülőhazájuk javára kamatoztassák tudásukat. Nem vitatom, hogy külföldön létezik jobb előmenetel, magasabb életszínvonal, de itt van az a kulturális és spirituális közösség, ahová a magyar ember tartozik. Fontosak a számok, de ne zárjuk ki a gondolkodásunkból azt az érzést, amit hazaszeretetnek hívunk.
 

Az elsős diákokra utalva elmondta: még bennük él az “a varázslatos érzés, hogy bármi lehet belőlük”, de mire a gimnázium végzősei lesznek, sokan azt gondolják majd, hogy “rám senkinek sincs szüksége, mi lesz belőlem ebben az országban”. Balog Zoltán kiemelte: közös felelősség, hogy “ha megszületik egy ilyen kesernyés, borongós érzés akkor ez ne váljon magatartásformává”.

Az a dolgunk, hogy azt érezze minden fiatal polgár Magyarországon, hogy szükség van rá, szükség van a munkájára, szükség van a tudására, szorgalmára, tisztességére – fogalmazott a miniszter.

 

 

 
Leszögezte: boldogulásunk nem a külső körülményektől függ, hanem attól, hogy ebben az országban végre megtanuljuk, csak együtt lehet kimenekülni a bajból.
Az iskola és egyház kapcsolatáról Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy az iskola az a hely, ahol az egyház szembesül azzal, miről szól ma a világ, hogyan gondolkodnak a 21. században a gyerekek.
– Nagy kihívás és provokáció ez, ami arra indít, hogy átadjuk azokat az értékeket, amelyeket kétezer éve őrzünk. Azonban ehhez értenünk kell a gyerekek kérdéseit, mert ha nem tudunk a nyelvükön beszélni az örök dolgokról, akkor csak hideg, ósdi és poros lesz a beszédünk, ami nem tudja az életüket szolgálni.
 

 


Az iskola tanévnyitó ünnepségét a református templomban tartották, az istentiszteletet Szabó István dunamelléki református püspök szolgálta, aki emlékeztetett arra, hogy a Baksay Sándor Református Gimnázium húsz évvel ezelőtt került vissza az egyházhoz.

A jelenleg 8600 lakosú kisváros református középiskolájában a 334. tanévet nyitották meg vasárnap. Az egyháztól 1948-ban vették el az intézményt, melyet 1992-ben kapott vissza. Az átvételkor 304 fős gimnázium 2000-ben általános iskolával bővült, ma már közel 700 diák jár az intézménybe.

Forrás: MTI, www.parokia.hu 

A képek forrása: http://www.bsrg.hu/  
Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter