Close
2019. január
h k s c p s v
« máj    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Balog Zoltán: a magyar kultúra is bemutatkozik Franciaországban

2016. jún. 21. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán: a magyar kultúra is bemutatkozik Franciaországban
 

A magyar kultúra bemutatkozására is jó lehetőséget teremt a labdarúgó Európa-bajnokság alkalmából Franciaországra irányuló figyelem – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek kedden, miután franciaországi magyar értelmiségiekkel találkozott és részt vett a Virtuózok párizsi koncertjén.

Balog Zoltán kiemelte: a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság alkalmából 3 millió turista érkezik Párizsba, többségüket a futball mellett érdekli a kultúra is, ezért ez jó alkalom a magyar kultúra bemutatására. Emlékeztetett arra, hogy a Szépművészeti Múzeum remekműveiből márciusban nyílt kiállítás a párizsi Musée du Luxembourgban, és az érdeklődők sorban állnak, hogy megnézhessék a július közepéig nyitva tartó tárlatot. A múzeum előterében mutatkozott be a zene ünnepén a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató négy fiatal díjazottja – Abouzahra Amira, Abouzahra Mariam, Váradi László és Rigó Ronald -, akik a Balassi Intézet meghívására léptek fel a francia fővárosban. Mint Balog Zoltán rámutatott, a magyar és a külföldi festészet remekei, valamint a magyar és az európai klasszikus zene így együtt jelenhet meg a francia fővárosban. A zene ünnepének nagy párizsi kulturális forgatagában való részvétellel az ország jó hírét erősíthetjük – hangsúlyozta. Kitért arra, hogy a városháza előtt zajló Place de l’Europe (Európa tér) elnevezésű kulturális rendezvényen az Európa-bajnokságon részt vevő 24 ország saját standokon mutatkozik be. Magyarország is bemutatja turisztikai és a kulturális értékeit, és ehhez a programhoz is kapcsolódik a Virtuózok-koncert – tette hozzá a miniszter.

Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy idén ünnepeljük az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját, és Párizsban jelentős az a magyar értelmiségi réteg, aki 1956 után hagyta el Magyarországot. Mint elmondta, a Párizsi Magyar Intézetben találkozott francia és magyar értelmiségiekkel, akikkel arról beszélgetett, hogy számukra mit jelentett 1956, milyen híre van a mai Magyarországnak Franciaországban, és hogyan látják országunk és Európa jövőjét. “1956 emlékévében kedves és megtisztelő kötelesség, hogy találkozzunk azokkal, akik annak idején sokat tettek Magyarországért” – fogalmazott a miniszter, hangsúlyozva, hogy nagyon sokat tanult a több órás beszélgetésből. Tájékoztatása szerint a találkozón részt vett többek között Farkas André újságíró, Karátson Endre, Papp Tibor és Sipos Gyula író, Stein Anna és Szabó Ákos festőművész, valamint Wiener Pál pszichológus.

A kulturális bemutatkozás már szombaton a Magyar nappal elkezdődött, amikor olyan neves művészek és együttesek léptek színpadra, mint az Experidance, a Besh o droM, a Magyar Állami Népi Együttes, a Fricska, a Creatures, Borbély Mihály szaxofonművész, a Cimbalom Duo, valamint Szász Kitti világ- és Európa-bajnok női freestyle-focista. A magyar ízek világába Mautner Zsófi és Harmath Csaba vezette be a közönséget. A magyar pavilon a modern, sportszerető és változatos kultúrával bíró Magyarországot mutatja be, többek között egy három témakörből álló kültéri kiállítást is láthatnak az érdeklődők, amelyen Vasarely Viktor képei és a kortárs magyar fotográfia mellett megismerhetik az utóbbi időszak magyarországi sportfejlesztéseit is.

(MTI)

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter