Close
2018. június
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Balog Zoltán: a magyar történelem legfontosabb szava a “mégis”

2015. máj. 15. Fotók, Hírek | Hozzászólások
Balog Zoltán: a magyar történelem legfontosabb szava a “mégis”
 

Nekünk, magyaroknak az az erősségünk, hogy sohasem adjuk fel, még vesztes csaták után sem, a magyar történelem és Zalaegerszeg történetének is a legfontosabb szava a “mégis” – mondta az emberi erőforrások minisztere pénteken Zalaegerszegen, a város ünnepi közgyűlésén.

Balog Zoltán a zalai megyeszékhely 130 évvel ezelőtti rendezett tanácsúvá – hasonló mai megfelelőjével megyei jogú várossá – nyilvánításának évfordulóján rendezett ünnepi közgyűlésen beszélt arról, hogy a “mégis” tartotta fent Zalaegerszeget is. “Ha nekünk jól megy, akkor mégis jól megy, ha mi építünk, akkor mégis építünk, ha mi továbblépünk, akkor mégis továbblépünk”. Mindenfajta ellenakarat ellenére “ez a mégis, a csak azért is, akkor is”, ez tartotta fent Zalaegerszeget, amelynek polgárai nagyon sokszor bizonyították képességüket az újrakezdésre, a város felvirágoztatására – fejtette ki a miniszter.

Umberto Eco egyik írását idézve azt mondta: Zalaegerszeg magabiztos város, ahol az elődök által létrehozott és gyarapított értékekre alapul a magabiztosság. “Magyar és európai ezen a táján a világnak összetartozik, milyen kár, hogy van, ahol ez már szétesett és szembefordult egymással”. Arra kell törekedni, hogy európai város épüljön, miközben Zalaegerszeg “minden ízében nemcsak magyar maradt, de mindig is magyar lesz” – tette hozzá.

Történelmi visszatekintése során felidézte, hogy a városnak és az országnak is volt olyan korszaka, amikor az alapokat szétverték, de az akkor emelt épületek “lelki és erkölcsi értelemben is” düledeznek. “A jövő Magyarországának az a kulcsa, hogy az egyéni boldogulás, az egyéni előremenetel és a közjó összekapcsolódjanak, hogy ne a közösség rovására akarjunk előrejutni”. Magyarországon túlságosan sokszor került szembe egymással a közjó meg a magánérdek, de ezzel előbb-utóbb mindenki rosszul jár – fogalmazott Balog Zoltán. Említést tett arról, hogy a kormány egy hónappal ezelőtt kötött stratégiai megállapodást a zalai megyeszékhellyel, bizonyítva, hogy a modern Zalaegerszegnek van jövője. A kórházi, közutas, gazdasági, ipari és egyházi fejlesztési elképzelésekre utalva a miniszter azt mondta: mindez azt mutatja, hogy a múlt és a jövő összekapcsolódik, a tudomány, a tudás, a gazdaság és a kultúra egymásnak segítői.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester ünnepi köszöntjében egyebek mellett arról szólt, hogy a várost először 1247-ben említi egy oklevél Egurscug néven, majd egy 1446-os oklevél már mezővárosként ír róla, s az a 16. századra jelentős településsé fejlődött. A török támadások miatt 1600-tól Egerszeg lett a védelmi vonal központja, s az ország egyesítéséért küzdött a 17. században Zala vármegye egykori főispánja, Zrínyi Miklós. Az 1867-es kiegyezés után a már megyeszékhely Zalaegerszeg még nagyközség volt, de 1885-ben rendezett tanácsú várossá alakulhatott. A városalapítók 130 évvel későbbi utódainak ugyanaz a feladatuk, mint elődeiknek, szeretnék, ha “Zalaegerszeg nemcsak a múlt és a jelen, hanem egyben a jövő városa is lenne” – jelezte a polgármester. Úgy fogalmazott, Zalaegerszeg a béke szigete, a maga területén mindenki azt nézi, mi az, ami összeköt, és nem azt, ami elválaszt.

A zalaegerszegi ünnepi közgyűlés keretében átadták a város kitüntetéseit. Díszpolgári címet kapott Alotti Nasri, a Zala Megyei Kórház (ZMK) szívsebész főorvosa, Pro Urbe-díjjal tüntették ki Mészáros Lajost, a ZMK nyugalmazott tüdőgyógyász professzorát, valamint Tombi Lajost, a város 1998 és 2010 közötti alpolgármesterét.

(MTI)

Zalaegerszeg

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter