Close
2019. augusztus
h k s c p s v
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Balog Zoltán: a Pesti Vigadó a művészetek templomává vált

2015. feb. 12. Fotók, Hírek, Video | Hozzászólások
Balog Zoltán: a Pesti Vigadó a művészetek templomává vált
 

A Pesti Vigadó a művészetek templomává vált – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azon a konferencián, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendezett az épület megnyitásának másfél százados jubileuma alkalmából csütörtökön Budapesten.

“A Pesti Vigadó izgalmas történetének egyik csúcsára érkeztünk, amelyről meg kell emlékezünk” – hangsúlyozta köszöntőjében Balog Zoltán. Mint mondta, az MMA-nak otthont adó, felújított Pesti Vigadóban az újranyitás óta eltelt egy esztendőben pezsgő élet, szakmai munka folyik, az épület ugyanakkor a művészetek templomává vált. Balog Zoltán hozzáfűzte: a modern világítástechnikának köszönhetően olyan részleteket, olyan finomságokat is látni lehet az épületben, amelyre korábban nem volt lehetőség. A miniszter kiemelte: az épület felújításakor eldöntötték, hogy a Pesti Vigadót olyan fényében állítják helyre és teszik az MMA reprezentatív székhelyévé, “ami méltó az akadémiához, hozzánk és elődeinkhez, akit építették.

Tarlós István főpolgármester az épület történetét ismertetve kiemelte: “a szinte páratlan zenei és kulturális életnek otthont adó Vigadó sem kerülhette el a 20. század nagy viharait, s végül a régi pompáját már csak nyomokban őrző intézmény 2004-ben bezárt”. Hozzáfűzte: az ezt követő 10 éves kihagyás után tavaly márciusban nyitotta meg újra kapuit az épület, amely egyebek mellett a Makovecz Imre által megálmodott MMA-nak ad otthont, de a főváros, valamint az egész magyar kulturális és társasági élet egyik kiemelkedően méltó helyszíne. A főpolgármester kitért arra is, hogy a 2010 óta szisztematikusan zajló és a vigadó épületét is érintő kiemelt kormányzati műemlék-felújítások szorosan kapcsolódnak a fővárosban megkezdett, középületeket és köztereket is érintő rekonstrukciókhoz. A vigadó 150 éves jubileumán így “a kormány, az MMA és a Fővárosi Önkormányzat sikeres együttműködését is ünnepelhetjük” – hangsúlyozta.

 “Ha létezik a magyar építészetben tükör a magyar történelemről, akkor ennek az épületnek a története elképesztő tükör” – fogalmazott Fekete György, az MMA elnöke, hozzátéve: elég, ha elmondjuk az építés, a leégés, a bombázás és a modernizálás történetét. Véleménye szerint a konferencián elhangzó előadások olyan korképet adnak, olyan tényeket és elemzéseket tartalmaznak, amelyek a magyar a műemlékvédelem és a működtető intézmények szempontjából sem jelentéktelenek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a vigadó Európában az egyetlen olyan kulturális helyszín, ahol hat művészeti ág egy időben, egyszerre tud megjelenni. Az épület a kiállítások mellett például konferenciáknak, politikai találkozóknak, színházi előadásoknak és filmvetítéseknek is otthont tud adni. “A vigadó a magyar művészetek háza, ahol minden műfajnak helye van és mindenkit szívesen látnak, aki a nagy egésztől a rész felé tekintve saját produkciójával a nagy egészhez járul hozzá” – fogalmazott Fekete György.

A konferencia előadói többek között a történelmi épület építészeti, irodalmi és zenei életét mutatják be, valamint kitérnek a kulturális terek értékeinek megóvására, fejlesztésére és új közösségi létesítmények megteremtésének lehetőségeire is.

(MTI)

Fotó:Bartos Gyula

Share via email+1

Share on FacebookShare on Twitter